Bouwen zonder vergunning!

Je gezin groeit als kool. Het huis wordt langzaam aan wat krapjes. In jouw hoofd borrelt een nieuw plan: een vet gave uitbouw.

Niet zo’n lelijkerd, nein mann! Absoluut geen oenige aannemersuitbouw.

Want je wil geen uitbouw van ‘dertien in één dozijn’. Dat nou juist niet!

Die uitbouw van jou mag spetteren van ontwerpplezier. De fun en creativiteit er van af laten stralen. Stikjaloers gaan de buren worden.

En dus moet je goed weten wat je wil! En hoe je dat gaat bereiken.

Zelf doen!

Het klinkt wat gek uit de mond van een architect, maar de tip is: zelf doen!

Ik ga je namelijk laten zien dat je dit varkentje helemaal zelf kan wassen.

Die uitbouw (of dat tuinhuis) kun je met vertrouwen zelf regelen. Met wat hulp van ons (dat dan weer wel). Iedereen die Wiskunde en Nederlands op de middelbare school heeft gehad, is in staat om dit tot een goed einde te brengen. Dus jij gaat dit ook kunnen, professor.

Vergunningvrij uitbouwen is geen rokketseijens. Maar het is wel ff opletten geblazen, voor de bolleboos.

Vrij snel nadat jij je eerste plannen maakt om aan- of bij- te bouwen, wil je weten of je dat met een vergunning moet doen. Of dat je die vergunning juist kunt voorkomen. Liever dat laatste. Dat spaart kosten en is sneller. Maar let op, een waarschuwing is hier op zijn plaats:

Volgens de wet heb je altijd een vergunning nodig, tenzij je zelf kan aantonen dat je in de uitzonderingen valt.

En er is een maximum aantal vierkante meter nieuw te bouwen bouwwerk dat mogelijk is. Ik heb daar een berekening voor opgenomen. De link staat in de gratis te downloaden checklist ‘vergunningsvrije uitbouw, 7 tips om dat zelf te regelen’.

Een supergave uitbouw regel je zelf

Sinds 2006 hebben we al meer dan tweehonderd projecten voor particuliere opdrachtgevers gerealiseerd. Gemiddeld 15 per jaar. De laatste jaren zelfs meer dan twintig per jaar.

Een serre, of juist geen serre? We hebben tientallen vergunningsvrij bouwwerken ontworpen, altijd met de wensen van de klant als uitgangspunt.

Sommige projecten zijn complex, anderen zijn eenvoudig. Maar in elk project is het belangrijk om een aantal stappen te maken, voordat je een aannemer gaat inhuren.

Een verbouwing lijkt vanuit jouw ogen misschien complex. Voor een goede aannemer is het echter dagelijkse kost.

Een goede aannemer zal binnen 4 tot 6 weken een aanbouw gereed hebben.

Mits zijn voorbereidingen op orde waren.

Trouwens, het woordje ‘goed‘ in combinatie met aannemer is ook wel een belangrijke toevoeging.

Wat maakt de ene aannemer nou beter dan de andere, er van uitgaande dat je wel een gediplomeerde bouwer inhuurt die goede referenties heeft.

Het geheim zit grotendeels bij jouzelf. Zonder goede aansturing, geen topresultaat.

Vergunningsvrij gerealiseerd atelier

‘Mission possible’: Jij gaat de aannemer precies vertellen wat jij wil.

Een goed voorbereide opdrachtgever is een zegen voor de bouwer.

Draai hem maar eens om: de hel voor een bouwer is een opdrachtgever die halverwege nog even bedenkt dat er aan de andere kant van de keuken nog een extra wateraansluiting moet komen. En een riool. Je hebt namelijk zo’n fancy koffiezetapparaat met automatisch watergeefsysteem.

Ik zou zeggen: lekker blijven prutsen met een filtertje. Ook dat is tegenwoordig weer in bij de koffiesnob.

Maar oké, jij wil jouw bonen-maal-masjien-met-wateraansluiting-en-afvoer. Fair Enough. Het is jouw huis en jouw wens.

Maar je snapt ook wel dat als je met deze wens komt aankakken terwijl de ruwbouw al gereed is, dat Jan de Timmertman dan de vloer weer moet openhakken.

Beter was het geweest als je deze wens WEL op tijd had gemeld. En netjes op papier hebt gezet dat er een riooltje en waterleidinkie moet komen.

Goede voorbereidingen maken een project als gladde brinta…. het hapt lekker weg voor de timmerende jeugd van tegenwoordig. Klip en klaar, dus duidelijk is wat jij wil. En dan kan Bob de Bouwert zorgeloos aan de slag.

Glazen uitbouw ontworpen door Richel Lubbers Architecten
Vergunningsvrije uitbouw, met high end schuifpui

Bombardeer jezelf tot briljante opdrachtgever voor jouw vergunningsvrij uitbouw / tuinhuis / atelier. Whaateffer jij wil bouwen. Zorg dat jij duidelijk bent over jouw wensen. En zet de look- & feel duidelijk op papier.

Training: regel zelf de voorbereidingen voor jouw vergunningsvrij uitbouw.

Over een paar maandjes, in de zomer van 2020, lanceren we bij Richèl Lubbers Architecten een unieke training. Eentje die helemaal online gaat plaatsvinden en die jou gaat helpen met de perfecte voorbereidingen van jouw aanbouw, uitbouw, nieuwe vrijstaande tuinhuis of schuur met hobbyruimte.

Dus het ontwerp, de tekeningen, de technische omschrijving, alles wat je nodig hebt om de aannemer goed aan de slag te zetten komt langs in deze training.

Aan de hand van slimme voorbeeldbestanden en templates krijg je de beschikking over professionele documenten om tot een goede offerte aanvraag aan de aannemers te komen.

Zo ga je de perfecte opdrachtgever worden voor jouw verbouwing.

”Joow Richèl, kan ik deelnemen aan die training?”

Nee.

Althans, nog niet.

Correctie: Nog niet als officiële deelnemer.

Het moment dat ik dit schrijf is het begin juni 2020. De training staat al in de steigers: al het materiaal dat we de afgelopen 14 jaar hebben verzameld komt samen in een training die belachelijk veel waarde gaat bevatten voor een SUPERSCHERPE prijs.

We gaan die training namelijk geheel online verzorgen, en de hulp die we normaal 1 op 1 bieden aan klanten (het overleg en de ontwerpbesprekingen) die gaan we nu ook bieden.

Het verschil bij onze 1 op 1 klanten (ten opzichte van de training) is dat we via een online platform gaan werken. Dat schijnen we in Nederland nu eindelijk massaal te kunnen.

Wij deden dat al langer, we ontwierpen en bouwden zelfs een villa in Wassenaar voor een buitenlandse opdrachtgever. Dus via online kan alles gedaan worden. Lang leve Zoom, Teams en Skype. Wij moeten nog uitzoeken wat wij gebruiken, but believe me: het wordt super eenvoudig om mee te doen.

Er is nog een groot verschil met onze 1 op 1 klanten: De online sessies zijn er op gericht dat jij als klant zelf het ontwerp en de documenten gaat maken.

We gaan online trainingsfilms opnemen met alle instructies die jij nodig hebt om goede stukken te maken.

Je kunt ons binnen de training dus bereiken met vragen. En je krijgt uiteraard antwoord van ons. Als een echte leermeester.

met een vergunningsvrije uitbouw maak je een mooie verbinding met de tuin

Wanneer gaat die training van start, en wat kost deze?

De training gaat na de zomervakantie van start, half september. Maar eerder al zoeken we een aantal mensen om de eerste trainings-sessies mee te draaien.

Die mensen krijgen de training voor een EXTREEM lage prijs, 70% korting op het bedrag dat je normaal betaalt voor een architect. De training is namelijk op dit moment nog niet opgenomen.

En we kunnen op die manier alvast aan de slag met BETA-deelnemers. Zij krijgen zelfs het idiote bedrag van 70% korting op de normale architectenprijs.

BETA-runners gezocht.

Waarom maken we een online training, gooi je dan niet je eigen glazen in?

Waarom we die training maken is vrij simpel. We willen graag klanten blijven helpen die echt iets vet gaafs willen maken van hun verbouwing, maar daar niet de 100% architectenprijs voor kunnen of willen betalen.

We zoeken zelfstandige particulieren, die gewend zijn om een aantal dingen zelf te regelen.

En die het leuk vonden om nieuwe dingen te leren, en deze terug te koppelen in de live-sessie.

Mensen die dus zelf ook wat kunnen en daar graag een gigantische korting voor terug zien komen.

Een besparing waarmee je met gemak de keuken kunt kopen…

realiseer je droomhuis: dat gaat een stap verder dan alleen een uitbouw….

Mijn project is groter dan alleen een vergunningsvrije aanbouw, wat nu?

Ben je op zoek naar een architect voor jouw totale projectontwerp? Ook dan kun je bij ons terecht: Wij kunnen je helpen met vergunningvrij bouwen, maar we kunnen ook het complete pakket aanbieden die we al 14 jaar met veel ontwerpplezier aan al onze klanten aanbieden: een gaaf ontwerp, de definitieve uitwerking daarvan en de vergunningsaanvraag bij de gemeente. En tenslotte het zoeken van een aannemer en de begeleiding bij de bouw. Samen met jou creëren we unieke en persoonlijke ontwerpen die gericht zijn op jouw verbouwingswensen! Een volledige dienst die je bij een architect kunt ‘inkopen’.

Benieuwd naar wat wij kunnen? Neem een kijkje tussen onze projecten of stuur een aanvraag voor een kosteloos kennismakingsgesprek op. Hopelijk tot snel!