Bouwen zonder vergunning!

Je gezin groeit als kool. Het huis wordt langzaamaan wat krapjes. Jouw expansiedrift richt zich voor het komende jaar op een nieuw plan: die vet gave uitbouw.

Niet zo’n lelijkerd. Nein mann! Absoluut geen oenige aannemersuitbouw.

Zo’n fantasieloos bouwsel waarvan de uitstraling de uitkomst is van een reeks ongelukkige ontwerpbeslissing die door de bouwer werd genomen (zonder dat hij het zelf echt doorhad).

Oei oei oei, De welwillende metselaar als instant ontwerper.

Tja, dan krijg je een uitbouw van dertien in één dozijn.

Dat wil je nou juist niet!

De uitbouw van jou mag spetteren van ontwerpplezier. De fun en creativiteit er van af laten stralen. Stikjaloers gaan de buren worden.

Maar dan moet je wel goed weten wat je wil! En hoe je dat gaat bereiken!

Zelf doen!

Het klinkt wat gek uit de mond van een architect, maar de tip is: zelf doen!

Ik ga je namelijk laten zien dat je dit varkentje helemaal zelf kan wassen.

Die uitbouw (of dat tuinhuis) kun je met vertrouwen zelf regelen. Met wat hulp van ons (dat dan weer wel). Iedereen die Wiskunde en Nederlands op de middelbare school heeft gehad, is in staat om dit tot een goed einde te brengen. Dus jij gaat dit ook kunnen, professor.

Vergunningvrij uitbouwen is geen rokketseijens. Maar het is wel ff opletten geblazen, voor de bolleboos.

Vrij snel nadat jij je eerste plannen maakt om aan- of bij- te bouwen, wil je weten of dat met een vergunning moet doen. Of dat je die vergunning juist kunt voorkomen. Liever dat laatste. Dat spaart kosten en is sneller. Maar let op, een waarschuwing is hier op zijn plaats:

Volgens de wet heb je altijd een vergunning nodig, tenzij je zelf kan aantonen dat je in de uitzonderingen valt.

En er is een maximum aantal vierkante meter nieuw te bouwen bouwwerk dat mogelijk is. Ik heb daar een berekening voor opgenomen. De link staat in de gratis te downloaden checklist ‘vergunningsvrije uitbouw, 7 tips om dat zelf te regelen’.

Een supergave uitbouw regel je zelf

Sinds 2006 hebben we al meer dan tweehonderd projecten voor particuliere opdrachtgevers gerealiseerd. Gemiddeld 15 per jaar. De laatste jaren zelfs meer dan twintig per jaar.

Een serre, of juist geen serre? We hebben tientallen vergunningsvrij bouwwerken ontworpen, altijd met de wensen van de klant als uitgangspunt. Dan wordt het immers altijd iets bijzonders, omdat je de eigenheid van de bewoners er in terug kan zien.

Sommige projecten zijn complex, anderen zijn eenvoudig. Maar in elk project is het belangrijk om een aantal stappen te maken, voordat je een aannemer gaat inhuren.

Een verbouwing lijkt vanuit jouw ogen misschien complex. Voor een goede aannemer is het echter dagelijkse kost.

Een goede aannemer zal binnen 4 tot 6 weken een aanbouw gereed hebben.

Mits zijn voorbereidingen op orde waren.

Trouwens, het woordje ‘goed‘ in combinatie met aannemer is ook wel een belangrijke toevoeging.

Wat maakt de ene aannemer nou beter dan de andere, er van uitgaande dat je wel een gediplomeerde bouwer inhuurt die goede referenties heeft.

Het geheim zit grotendeels bij jouzelf. Zonder goede aansturing, geen topresultaat.

vergunningsvrij gerealiseerd atelier

‘Mission possible’: Jij gaat de aannemer precies vertellen wat jij wil.

Een goed voorbereide opdrachtgever is een zegen voor de bouwer.

Draai hem maar eens om: de hel voor een bouwer is een opdrachtgever die halverwege nog even bedenkt dat er aan de andere kant van de keuken nog een extra wateraansluiting moet komen. En een riool. Je hebt namelijk zo’n fancy koffiezetapparaat met automatisch watergeefsysteem.

Ik zou zeggen: lekker blijven prutsen met een filtertje. Ook dat is tegenwoordig weer in bij de koffiesnob.

Maar oké, jij wil jouw bonen-maal-masjien-met-wateraansluiting-en-afvoer. Fair Enough. Het is jouw huis en jouw wens.

Maar je snapt ook wel dat de Jan de timmertman dan de vloer weer moet openhakken.

Glazen uitbouw ontworpen door Richel Lubbers Architecten
vergunningsvrij uitbouw, met high end schuifpui

En nu de gevel net klaar is, wil je ook nog even een buitenkraan op je wensenlijstje frummelen. FACK, daar gaat zijn vakwerk. Hier wordt de timmertman niet vrolijk van, en moet toch echt met extra facturen aan de slag.

En dan heb je ook nog van die PIPO’s (sorry: opdrachtgevers bedoel ik), die beweren dat ze bij de enen bespreking toch hadden gezegd dat er nog een buitenkraan nodig was….. Maar dat staat nergens op papier.

Ja, jammer joh. Zo’n opdrachtgever moet jij niet willen zijn. Dan kun je op je klompkes-kunnen-anfüllen-da-da-gezeik-geet-oplevern.

Training: regel zelf de voorbereidingen voor jouw vergunningsvrij uitbouw.

Over een paar maandjes, in de zomer van 2020, lanceren we bij Richèl Lubbers Architecten een unieke training. Eentje die helemaal online gaat plaatsvinden en die jou gaat helpen met de perfecte voorbereidingen van jouw aanbouw, uitbouw, nieuwe vrijstaande tuinhuis of schuur met hobbyruimte.

Dus het ontwerp, de tekeningen, de technische omschrijving, alles wat je nodig hebt om de aannemer goed aan de slag te zetten komt langs in deze training. Aan de hand van slimme voorbeeldbestanden en templates krijg je de beschikking over professionele documenten om tot een goede uitvraag aan de aannemers te komen.

Zo ga je de perfecte opdrachtgever worden voor jouw verbouwing.

Kan ik deelnemen aan die training?

Nee.

Althans, nog niet.

Correctie: Nog niet als officiële deelnemer.

Het moment dat ik dit schrijf is het begin juni 2020. De training staat al in de steigers: al het materiaal dat we de afgelopen 14 jaar hebben verzameld komt samen in een training die belachelijk veel waarde gaat bevatten voor een SUPERSCHERPE prijs.

We gaan die training namelijk geheel online verzorgen, en de hulp die we normaal 1 op 1 bieden aan klanten (het overleg en de ontwerpbesprekingen) die gaan we nu ook bieden.

Het verschil met onze 1 op 1 klanten is dat we allen via een online platform. leve Zoom, Teams en Skype. Wij moeten nog uitzoeken wat wij gebruiken, maar believe me: het wordt super eenvoudig om mee te doen.

We gaan online trainingsfilms opnemen met alle instructies die jij nodig hebt om goede stukken te maken.

Je kunt ons binnen de training dus bereiken met vragen, maar dan niet via de mail, maar via de het platform. En je krijgt uiteraard antwoord van ons. Als een echte leermeester.

met een vergunningsvrije uitbouw maak je een mooie verbinding met de tuin

Wanneer gaat die training van start, en wat kost deze?

De training gaat direct na de zomervakantie van start. Maar binnenkort (in juni of juli al) zoeken we een aantal mensen om de eerste trainings-sessies mee te draaien.

Die mensen krijgen de training voor een EXTREEM lage prijs, 60% korting op het bedrag dat je normaal betaald voor een architect. De training is namelijk op dit moment nog niet helemaal gereed.

En we kunnen op die manier alvast aan de slag met BETA-deelnemers. Zij krijgen zelfs het idiote bedrag van 70% korting op de normale architectenprijs.

BETA-runners gezocht.

Waarom maken we een online training, gooi je dan niet je eigen glazen in?

Waarom we die training maken is vrij simpel. We willen graag klanten blijven helpen die echt iets vet gaafs willen maken van hun verbouwing, maar daar niet de 100% architectenprijs voor kunnen of willen betalen.

We zoeken zelfstandige particulieren, die gewend zijn om een aantal dingen zelf te regelen.

En die het leuk vonden om nieuwe dingen te leren, en deze terug te kopppelen in de live-sessie.

Mensen die dus zelf ook wat kunnen en daar graag een gigantische korting voor terug zien komen.

Een besparing waarmee je met gemak de keuken kunt kopen…

realiseer je droomhuis: dat gaat een stap verder dan alleen een uitbouw….

Mijn project is groter dan alleen een vergunningsvrije aanbouw, wat nu?

Ben je op zoek naar een architect voor jouw totale projectontwerp? Ook dan kun je bij ons terecht: Wij kunnen je helpen met vergunningvrij bouwen, maar we kunnen ook het complete pakket aanbieden dat we al 14 jaar met veel ontwerpplezier aan al onze klanten aanbieden: een gaaf ontwerp, de definitieve uitwerking daarvan en de vergunningsaanvraag bij de gemeente. En tenslotte het zoeken van een aannemer en de begeleiding bij de bouw. Samen met jouw creëren we unieke en persoonlijke ontwerpen die gericht zijn op jouw verbouwingswensen!

Benieuwd naar wat wij kunnen? Neem een kijkje tussen onze projecten of stuur een aanvraag voor een kosteloos kennismakingsgesprek op. Hopelijk tot snel!