ontwerp woning amersfoort door richel lubbers architecten

Nieuwbouw: wat komt er allemaal bij kijken?

Misschien reed je onlangs over een landweg en zag je bij een prachtig door bomen omringd weiland een bord met “kavel te koop”.

De locatie sprak je meteen aan, de kavelprijs lijkt redelijk. Je vraagt je af wat het zou kosten om daar een huis op te zetten? En waar moet je allemaal aan denken? Architect? Bouwen? Materialen? Aannemer?

Het klinkt natuurlijk als een fantasie. Maar je droomhuis echt maken is zo gek nog niet. Je moet alleen weten wat er allemaal komt kijken bij de nieuwbouw van jouw eigen paleis. Daar gaan wij proberen antwoord op te geven.

artist impressie van ons project nieuwbouwhuis in Amersfoort, op de Lichtenberg.

Nieuwbouw en geld

Allereerst moet je natuurlijk denken aan de kosten voor het kopen van een kavel. Naast deze kosten moet je denken aan de bouwkosten (van de aannemer), advieskosten (architect, constructeurs, installatiedeskundigen etc), legeskosten (voor vergunningen) en eventuele inrichtingskosten (vloeren, keuken, sanitair, gordijnen, tuininrichting etc).

Daarnaast kunnen er ook andere kosten bijkomen zoals tijdelijke huisvestingskosten of kosten om de kavel bouwrijp te maken.

Hulp nodig bij het berekenen van het benodigde bedrag voor je nieuwbouwproject? Kijk hier voor een gemakkelijke rekenmachine.

Nieuwbouw en vergunningen

Als de kavel al een bestemming voor wonen heeft kan je met een goede set tekeningen een bouwvergunning aanvragen. Afhankelijk van de complexiteit kan dat binnen 8 tot 14 weken door de gemeente worden beoordeeld.

Soms is een kavel nog bestemd voor een ander doel. Denk bijvoorbeeld aan een stuk weiland dat je van een boer koopt. Dan heeft het nog een agrarische bestemming. In zulke gevallen moet je een afwijking of wijziging van het bestemmingsplan indienen. Dat is een uitgebreid vergunningstraject dat al snel tot een half jaar kan duren.

In sommige gevallen kan deze aanvraag zonder tekeningen van de woning. Dat betekent dat je in de tussentijd met het ontwerp van de woning kan beginnen. Zo voorkom je dat je in het vergunningstraject teveel vertraging oploopt.

Proces & Planning

Voordat de eerste steen gelegd is, ben je al aardig wat tijd kwijt aan vergunningen. Het maken van een ontwerp en bouwtekeningen zal ook tijd vergen. Dan volgt er nog een aanbestedingstraject om een aannemer te vinden die het voor een goede prijs wil bouwen. Als je daar uit bent, kan er gestart worden met bouwen!

De bouw zelf kan meerdere maanden tot jaren duren, afhankelijk van de gekozen bouwsysteem en formaat. Als de woning opgeleverd is dan is het eindelijk klaar voor gebruik!

Afhankelijk van wat er allemaal door de aannemer afgemaakt is moet er misschien nog het een en ander aan inrichting gebeuren. Denk aan vloeren, badkamers, keukens en tuininrichting. Zodra de inrichting is voltooid, kan de verhuizing beginnen!

Een kavel kopen en een nieuwbouw-project beginnen heeft wel wat voeten in de aarde, maar dan heb je ook een huis dat helemaal van jou is.

Vind je het allemaal wat overweldigend? Neem dan contact met ons op. Richèl Lubbers Architecten is een architectenbureau dat niet alleen unieke en persoonlijke ontwerpen kan maken, maar ook een bureau dat je helpt en begeleidt in het avontuur van kavel tot huis. Je kan hier een bericht achterlaten of ons bellen.