duurzaam huis van hout

Een duurzaam huis bouwen

Of je nu een kavel koopt of een huis bouwt en je een duurzaam huis wil bouwen. Tijdens dit proces is het belangrijk om je te verdiepen in de essentie van het duurzaam bouwen. Na deze stap is het belangrijk om je te verdiepen in de technieken van het duurzaam bouwen. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden voor duurzaam bouwen of ook wel bekend als groen bouwen.

Wat is de definitie van duurzaam bouwen?

Het woord duurzaam leidt vaak tot spraakverwarring. Duurzaam kent namelijk verschillende betekenissen. Het wordt dan ook vaak door elkaar heen gebruikt. Om het in een notendop toe te lichten: het woord duurzaamheid kent twee betekenissen:

 • Het project of product gaat lang mee. Daarnaast is het van hoogwaardige kwaliteit en is daarmee niet zo vergankelijk.
 • Het product of project heeft geen impact op het milieu en levende wezens. Helemaal duurzaam is een product of project pas als het bijdraagt aan herstel van het milieu. Kortom: goed voor de planeet of in ieder geval niet slecht voor de planeet.

 

Impact op het milieu en levende wezensduurzame houten wand

In de zin van de eerste betekenis -dat iets dus lang meegaat- garandeert niet dat het weinig impact heeft op het milieu en, mens en dier. Neem als voorbeeld de piramides van Egypte. De piramides staan er tot op de dag van vandaag nog steeds, dat maakt piramides duurzaam. Het realiseren van de piramides heeft offers met zich meegebracht, het kostte veel mensen levens.

Onderhoudsgevoelig, maar wel verantwoord voor het milieu: het rieten dak

Een materiaal dat vergankelijk is in zekere zin duurzaam. In de tweede betekenis van het woord. Zo wordt er een dak gemaakt van bananenbladeren en is het verantwoord naar het milieu toe. Ondanks dat het verantwoord is, heeft het ook onderhoud nodig. Om deze reden maken we in Nederland geen daken van bananenbladeren, maar gebruiken we juist riet. Riet groeit namelijk gewoon in ons natuur – dichtbij huis in Giethoorn. Een rieten dak vergt ook vrij veel onderhoud en dus niet geheel ideaal. Het vraagt veel onderhoud en toch is het alsnog duurzamer, dan een dak gemaakt van aardolie. 

Gebruik constructiemateriaal massief hout voor het bouwen van je huis

CLT close-up materiaal

Een duurzame woning bouwen begint met bij het gebruiken en inzetten van voornamelijk natuurlijk bouwmateriaal. Daarbij kun je als eigenaar kritisch kijken naar de vergankelijkheid van ‘natuurlijk’ materiaal. Materialen die in de natuur groeien en een lange levensduur hebben zijn ideaal. Daarom wint massief hout het aan populariteit als constructiemateriaal ten opzichte van beton en steen. Massief hout wordt ook wel kruislaaghout genoemd en is ook bekend als CLT: cross laminated timber platen. De naam verklapt al een beetje al. Dit is een nieuwe manier van een hout bouwmethode.

Een biobased huis bouwen: voor- en nadelen

Het is niet mogelijk om 100% biobased te bouwen. Zo heeft glas wel een biologische oorsprong en is gemaakt van zand en zout, maar het produceren van zand op industriële schaal vergt veel energie. Dit is dus een stof uit de technische kringloop. Techniek speelt een grote rol tijdens dit proces, maar het is daarentegen wel weer recyclebaar. De minste vorm van duurzaamheid is op die manier ook te beredeneren: producten met technische oorsprong, die niet te recyclen zijn.

Een nieuwbouwhuis

Uiteraard is niet bouwen beter voor het milieu dan wel bouwen. Tenzij je op termijn daarmee energieverspilling tegengaat. Daarom pak je slecht geïsoleerde huizen aan en pak je gelijk de esthetiek aan, zodat het weer fraai en comfortabel wordt.

Het advies voor een verbouwing is om als eerst te kijken wat kan worden verduurzaamd. Bij een nieuwbouwhuis heb je gelijk de kans om het zo biobased mogelijk te doen. Een nieuwbouwhuis moet voldoen aan de BENG-eisen. Je moet deze eisen zien als het minimum. In de berekening draait het om de energie tijdens het gebruik. Een nadeel is wel dat het buiten beeld laat aan wat de milieukosten zijn, voorafgaand aan het gebruik.

CO2 en andere parameters.

De impact op het milieu is tegenwoordig redelijk analytisch in kaart te brengen. De overheid heeft dit in regelgeving proberen te vangen. Zo moet er ook een BENG-berekening worden gemaakt. Dat staat voor ‘Bijna-Energie-Neutraal-Gebouw’.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet flink wordt gelobbyd. De BENG-eisen sluiten natuurlijk de belangrijkste industrie in Nederland niet uit. Sterker nog, ondanks dat het onderstaande rijtje niet per se allemaal goed is voor het milieu worden – naast de vele installaties en de toestellen die worden opgehangen – nog steeds:

 • te veel beton;
 • veel ijzeren constructies;
 • veel glas;
 • en veel baksteen gebruikt.

Daarnaast worden panden ook tot op heden voorzien van te veel verlichting. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de onzinnige lichtslangen aan de buitenzijde van gebouwen. Niet duurzaam bouwen kan nog steeds, ook met een BENG-label.

Tips bij het duurzaam huis bouwen of samenwerken met een architect die duurzaam ontwerpt

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar of project al bestaat in duurzame vorm. Of schakel een architect in die diverse duurzame projecten heeft gerealiseerd en die duurzaam handelen hoog op de agenda heeft staan.

Daarnaast zijn de volgende ook niet geheel onbelangrijk tijdens het ontwerpproces:

 • Zorg dat er zoveel mogelijk biobased onderdelen worden gebruikt. Massief hout is beter dan steen en beton. Maar kies je toch voor steen dan is baksteen weer beter dan beton.
 • Kies voor de onderdelen die niet biobased zijn voor producten die te recyclen zijn.
 • Kies voor gerecycled materiaal als dat enigszins voorhanden is.
 • Kijk naar de productie van de gekozen materialen.
 • Calculeer de bovenstaande kosten. Sommige keuzes zijn wellicht ideologisch goed, maar pakken negatiever uit voor je portemonnee.

Duurzame projecten van Richel Lubbers Architecten

Een van de leukste projecten van vorig jaar was een superleuk klein huisje. Ik noem dit klein maar fijn. De wanden heb ik van massief houten ontworpen. Voor de vloer gebruikte ik beton gebruikt. De vloer kwam in de blubber te liggen, omdat het in het poldergebied bevindt. Voor de rest was de ruwbouw van hout.

In de afbouw, dus de zichtbare afwerking is er niet veel hout te zien. De buitenkant mocht overigens ook niet van hout worden gemaakt, vanwege het dorpsgezicht. Voor het dorpsgezicht werd baksteen gewenst. Daarom lijkt het een traditioneel gemetseld huis. Niets is minder waar! Binnen een paar maanden was dit huis al verbouwd en schittert het werkelijk aan het water. Een prachtig idyllisch plaatje.

Realiseer je droom en bouw een duurzaam huis

Wil jij ook nadenken over hoe jouw huis zo duurzaam mogelijk en dit graag zonder dat je de meest ingewikkelde installaties in je huis hoeft te hangen? Dat kan! Onze ‘schets- en inspiratiesessie’ is een sessie vol met inspiratie en informatie. Wij delen tijdens zo een sessie graag onze kennis met je onder het genot van een kopje koffie. We komen graag een keertje met je sparren over jouw wensen en de kavel waarvoor je in aanmerking bent gekomen.

Is het allemaal nog niet zo concreet? Geeft niet! Geef gewoon eens een belletje en we helpen je graag verder met je vragen. Op naar een volgende stap in jouw zoektocht naar het ideale duurzame huis.