Jaren dertig huis modern verbouwen

Modern verbouwen met behoud van karakter?

Een jaren dertig huis heeft eigenlijk altijd karakter. De sprekende architectuur is rijk in detail, aantrekkelijk in verhoudingen en vaak afwisselend ten opzichte van andere panden in de wijk. Of is er juist grote verwantschap in uitstraling met de buurpanden. 

Juist door deze kenmerken zijn jaren dertig huizen helaas ook rijk in onderhoud. Een goed en zorgvuldig onderhouden huis heeft altijd een aantrekkelijke marktwaarde. En mocht je een huis aantreffen in verdrietige staat van onderhoud: dat zijn prima investeringspanden. Hiervoor geldt immers: deze panden zijn prijstechnisch aantrekkelijk om te kopen. En als je het huis gaat opknappen zit er gegarandeeerd een goede waardestijging aan te komen.

Vergelijk maar eens op Funda bij de buurpanden die al wel spik en span onderhouden zijn.  Het risico om te investeren is bij opknappers is daardoor dus klein. Je zult er niet snel op inschieten als je het huis daarna gaat verkopen. Sterker: je kunt er winst op maken. Mits je het opknappen niet verpest. Advies is om de verbouwing wel in een zorgvuldige stijl uitvoeren.  

Moderne uitstraling in een jaren dertig huis, kan dat?

Ben je op zoek naar een zorgvuldige ontworpen en moderne stijl, dan kan dat natuurlijk op verschillende manieren. 

Het is prachtig als typische jaren dertig kenmerken uit het huis versterkt worden, waarbij een moderne ingreep deze kenmerken niet 'te niet doet'. Dit kan de moderne toevoeging een bepaalde verwantschap te laten hebben met de originele architectuur. 

Dat kun je zoeken in kleurstelling, bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde warme tinten. Maar evengoed is het mogelijk om een patroon uit bijvoorbeeld glas in lood ramen te laten terugkeren in de moderne delen van de verbouwing. 

 

Originele details en moderne ingrepen, wat is een mooie balans?

Mocht je nou een jaren dertig huis bezitten waar alle originele elementen zijn gesneuveld in de jaren zeventig. Een totaal verknetterd interieur. Is het dan nog wel de moeite waard om er tijd en moeite in te steken?

Wij denken dat we juist met moderne technieken een interessante knipoog naar de vakkundigheid van het verleden kunnen maken. 

Door te kiezen voor een verbouwing die het contrast met de architectuur van de jaren dertig opzoekt, kun je het ook voor elkaar krijgen om bepaalde verdwenen elementen weer terug te plaatsen. Herstel bijvoorbeeld de sierlijsten op de plafonds, ook al waren deze al veertig jaar foetsie. 

Ergens in de jaren zeventig is er een soort beeldenstorm over de interieuren van Nederland gerold, en is alles wat randjes en groefjes had achter een vlakke laag timmerwerk verdwenen. Dit is natuurlijk gewoon terug te draaien. Het is simpel: de stijl uit de jaren dertig had meer schwung, was woest aantrekkelijk en is nog steeds  inspirerend voor generaties architecten. Niet voor niets wonen architecten vaak zelf in een oud pand dat is opgeknapt in een moderne stijl, maar met behoud of herstel van de oude sfeer en historische details. 

Dat wil ik ook: een jaren dertig huis met een gave moderne uitbouw

Dat kan natuurlijk. Bedenk van tevoren wel dat jaren dertig inmiddels is omarmt als 'tijdloze' kwaliteit. De moderne stijl is dat inmiddels ook, maar kan nog steeds rekenen op weerstand in sommige kringen. 

De meeste opdrachtgevers vinden dat laatste niet zo boeiend. Het gaat immers om eigen woonplezier en een uitstraling die persoonlijk is voor hun als eigenaar. 

Als dat bij jou ook zo is, dan ben je de aangewezen persoon om met een moderne ingreep het bestaande jaren dertig pand een eer te bewijzen: door contrast het outhentieke deel laten stralen. Door de moderne verbouwing het daglicht lekker het interieur laten binnenstromen. Historie en contrast. Het is een geweldig bondgenootschap.