Sportplaza Mercator

  • Met zijn groene gevels en dak vormt Sportplaza Mercator het begin- en eindpunt van het Rembrandtpark. Van afstand bezien oogt het als een overwoekerd vestingwerk dat de entree naar de 19e eeuwse stad flankeert en beschermt. Door de glazen gevel glinstert een eigentijds thermencomplex met zwembaden, fitness, feest- en horecagelegenheden.

  •  

    Het gebouw is ontworpen als een samenleving in miniatuur en benadrukt dat veel verschillende groepen om verschillende redenen van hetzelfde complex gebruik maken. Er zijn wedstrijdzwemmers die hun baantje trekken, feestgangers, fitnessbeoefenaars, ouders die hun kinderen laten spelen, reumapatiënten en mensen die vanuit het café of het fastfoodrestaurant liever alleen kijken naar al deze activiteiten. Het gebouw zit vol met zichtlijnen en doorkijkjes, die zicht bieden op de verschillende bezoekers, activiteiten en culturen in het gebouw.

Type opdracht: Nieuwbouw zwembad
Status: 
Opgeleverd
Opdrachtgever: Sportfondsen, stadsdeel de Baarsjes
Omvang: 7100m2 interieur
Bouwjaar: 2006
Architect: Venhoeven CS, Ton Venhoeven
Projectarchitect: Richèl Lubbers

 De Sportplaza mercator is van een afstand nauwelijks te herkennen als een gebouw. Een weelderig camouflagepatroon van vaste planten, heesters en bomen op de gevels en daken van het gebouw zorgen ervoor dat het groen van het park ononderbroken doortrekt.  Op een oppervlak van 2000 m2 zijn uiteindelijk zijn 50 plantensoorten toegepast, afgestemd op de vier windrichtingen.

De entree oogt als een vertrekhal waar vandaan de verschillende bezoekers hun bestemming kunnen bereiken.

Zonlicht dringt door allerlei kieren in het dak tot diep in het interieur door. Lage ramen omkaderen het zicht op de straat en de ligweide.

De verschillende baden liggen laag en gedeeltelijk onder het maaiveld en zijn volledig ingebed in een natuurstenen landschap. In contrast hiermee plooit het plafond zich licht als lucht over dit landschap.

TekeningenArchitect
Ton Venhoeven

Project leider
Richèl Lubbers

Team
Danny Esselman, Erik de Vries, Jos Willem van Oorschot,
Thomas Flotmann, Manfred Wansink, Petrine Arts

Ontwerp: 2001

Uitvoering: 2006