Wat je moet weten over kleurgebruik en lichtinval

Kleurgebruik en lichtinval: Twee thema’s die veel invloed hebben op de totale beleving van je ruimte. Bepaalde lichtval kan namelijk een onbedoeld verkeerd effect veroorzaken. Bijvoorbeeld bij een diepe ruimte met eenzijdig licht, dit veroorzaakt tegenlicht. Hoe kun je hier mee omgaan? Wij hebben 5 valkuilen bij het gebruik van kleur in combinatie met daglicht. En daarnaast hebben we 3 tips!

Wat moet je doen om erachter te komen hoe jij in jouw huis optimaal gebruik kan maken van het licht? En welke kleuren kun je beter wel en beter niet toepassen in jouw woning? Wij nemen graag de do’s en dont’s met je door!

DE 5 VALKUILEN
– Laat je niet verleiden tot het gebruik van te veel verschillende kleuren, (tenzij….)
Kies voor een kleurenpalet waar je je goed bij voelt. Te veel kleur kan ervoor zorgen dat een ruimte chaotisch aanvoelt en dat is een gevoel die je niet wilt creëren. Heb je te maken met een wat kleinere ruimte? Het kan heel ruimtelijk werken wanneer je deze ruimte volledig in 1 kleur schildert, dus de plinten, de wanden en kozijnen. Het is overigens niet verkeerd om bewust te kiezen voor een ‘te veel’ aan kleur: als ‘kakelbont-over-the-top! Dat kan namelijk erg goed uitpakken…. Doe dat dan vol overgave & lekker extreem.

– Voorkom een duizend-in-een-dozijn-interieur.
Een interieur hoeft niet meteen in een keer af te zijn. Je kunt je interieur zien als een verzameling van onderdelen die je geleidelijk steeds verder uitbreidt. Het kost tijd en geduld maar zo ontstaat wel een persoonlijke inrichting. Heb je een speciale kunstenaar die jou inspireert? Koppel je interieur dan gerust aan de kleuren uit dat ene schilderij…

– Vergeet niet de lichtinval op verschillende momenten van de dag te bekijken.
Op elk moment van de dag verandert het licht. Ervaar eens bewust hoe in jouw huis op de verschillende tijdstippen van de dag het licht beweegt. Als je dit wat langer doet, dan zie je ook de invloed van het seizoen. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen zodat je kunt nagaan of de gekozen kleur goed zal uitpakken. Hoe test je dit? Simpelweg een kleurtest uitvoeren op de donkerste muur in de ruimte en eenzelfde test op de meest lichte. Ben je tevreden met hoe de kleur zich uit gedurende de dag? Dan weet je genoeg!
Trouwens: Een goede truc is om de muur rondom de ramen een tint lichter uit te voeren dan de tegenoverliggende muur. Zo compenseer je het tegenlicht van de daglichtinstraling.

– Houd rekening met de functie van de kamer.
Bekijk nauwleurig welke functie de ruimte krijgt. Boven de eettafel kun je gerust kiezen voor een hanglamp met decoratief licht, dat bijdraagt aan een sfeervol etentje. Maar bij een werkplek staat functioneel licht voorop. Dat ervoor zorgt dat je ogen niet onnodig worden vermoeid. Bedenkt ook dat je ogen om goed te kunnen lezen (naarmate je ouder wordt) steeds meer kunstlicht nodig hebben. Zorg dus in de zithoek voor sfeerlicht én leeslicht.

– Verwaarloos de verlichting niet
Vaak begin je al snel met het uitkiezen en kopen van een lamp. Maar bedenk je eerst van tevoren welk resultaat je wilt bereiken. Daarnaast zorgt een goed lichtplan voor de finishing touch, een optimaal lichtspel kan bijdragen aan een sfeervolle uitstraling.

En nu de tips!
TIP 1: Anticipeer op de richting waaruit het licht naar binnen valt.
Wees je bewust van het feit dat daglicht vanuit het noorden een andere kleurbeleving geeft dan daglicht vanuit het zuiden: hieronder een paar voorbeelden:

Licht vanuit het noorden
Licht dat vanuit het noorden komt heeft van zichzelf een blauwe gloed. Vermijd daarom de kleur blauw en tinten met een blauw/groene ondertoon, het kan namelijk een kil effect geven aan de ruimte. Kies voor een warme kleur zoals rood, paars, bruin.

Licht vanuit het zuiden
Je zou heel goed blauwe kleuren kunnen toepassen. Omdat het licht vanuit het zuiden een warmere gloed heeft krijgen blauwe tinten een lichte en luchtige sfeer. Rode tinten krijgen een warme en verfijnde uitstraling.

Licht vanuit het oosten
Ruimtes die lichtinval vanuit het oosten hebben kunnen een beetje blauw lijken. Het is dan het beste om te werken met kleuren als groen en blauw.

Licht vanuit het westen
Ruimtes gelegen op het westen kunnen het beste werken met grijze en witte tinten. Het licht vanuit het westen zorgt voor lichtreflectoren, dit kun je zien op een witte muur. Omdat het licht pas later op de dag rechtstreek de ruimte binnenkomt kan het er warmer zijn in de avond en ’s ochtends juist wat koeler.
Natuurlijke zitten er geen regels verbonden aan het kiezen van jouw kleur. En mocht je niet van kleur houden; wit kan altijd. Uit welke richting het licht ook komt.

TIP 2: Houd rekening met de vloer in een ruimte.
De kleur en het materiaal van de vloer hebben een groot effect op een ruimte. De vloer is namelijk een groot oppervlak en bepaald al snel de totale sfeer. De vloer zorgt ook voor een bepaalde kleurreflectie die effect kan hebben, het bewerken van de vloer zorgt weer voor verandering van de kleurreflectie.

TIP 3: Combineer met de architectuur van het huis.
Daarmee bedoelen wij dat je de kleur en het licht aanpast op de oorspronkelijke stijl van het huis. Dit hoeft niet te betekenen dat je een klassiek interieur moet nemen als het gaat om een oud huis, het contrast van modern en klassiek kan juist goed samen gaan. Leg bijvoorbeeld het accent op een decoratief onderdeel van jouw woning zodat deze mooi tot zijn recht komt. Hierdoor ontstaat er een fijne balans tussen de oorspronkelijkheid van jouw woning en het nieuwe interieur.

Suzanne Pack