Voordelen van groene daken

Groene daken, je hebt het vast al vaker gehoord, gelezen of gezien in jouw omgeving. Maar wat is het precies en is dit ook interessant voor jou?

Een groen dak is een dakbedekking die bestaat uit planten. Het wordt al sinds de oudheid toegepast en tegenwoordig is deze manier van dakbedekking weer in opkomst. Het heeft positieve effecten wat betreft de energiekosten, isolatie en verhoogt daarnaast ook de waarde van jouw huis! Genoeg redenen dus om je er toch verder in te verdiepen… Wat zijn de voordelen van een groen dak voor jou?

Besparen op je energierekening. Een groen dak heeft een hoge isolatiewaarde. Hier doe je zowel in de zomer als in de winter je voordeel mee. In de winter bespaar je met een groen dak al snel zo’n 23% aan stookkosten. Dit komt neer op ongeveer 100 euro op jaarbasis.

Houdt warmte tegen. De temperatuur op een platdak zonder groen kan in de zomer oplopen tot maar liefst 70 graden! Heb je een groen dak dan zal de temperatuur niet hoger worden dan 37 graden waardoor het binnen in je woning ook koeler zal zijn.

Verhoogt de waarde van jouw huis. Dit komt voornamelijk doordat het groen dak ervoor zorgt dat je kosten bespaard op de energiekosten door efficiënt om te gaan met energie. Ook zorgt het groen dak ervoor dat de dakbedekking daaronder langer in goede staat blijft.

Houd geluid tegen. Natuurlijk brengt wakker worden met vogelgezang een lente gevoel met zich mee, en is in slaap vallen door het geluid van regen soms ook niet vervelend. Toch heeft iedereen op z’n tijd zijn/haar rust nodig, een groen dak werkt geluidswerend waardoor je minder last hebt van geluiden zoals hagel of regen op een platdak.

Natuurlijk zijn er meerdere soorten groen daken. Daarnaast kunnen groendaken worden afgestemd op particulieren, bedrijfspanden of flatgebouwen. De meest voorkomende groendaken bij particulieren zijn.

Grassen. Vooral in Noord-Europa, deze worden vaak bedekt met siergrassen.

Sedumdaken. Deze type dakbedekking bestaat uit sedumplanten oftewel vetplanten. Het voordeel hiervan is dat het simpel te onderhouden is en licht in gewicht.

Kruidendaken. Wordt vaak in combinatie met sedumplanten toegepast.

Energiedaken. Een groen dak met extra zonnepanelen.

 

Ben je enthousiast geworden en zou je zelf ook graag een groen dak willen? In veel gevallen is dit geen grote ingreep en kun je met een lichtgewicht groen dak zoals de sedumplanten aan de slag. Let er wel op dat jouw dakconstructie het gewicht kan dragen, ook wanneer er regen is gevallen. Dan wordt het gewicht namelijk zwaarder. Wij adviseren je om de aanleg over te laten aan een expert om zo een mooi resultaat te krijgen.

 

Een leuk weetje: de gemeente heeft vaak een subsidie beschikbaar voor groendaken. Bezoek dus zeker even de website van jouw gemeente om te zien of dit bij jou van toepassing is.

Voor Utrecht: Afhankelijk van de keuze voor een bepaald type groen kun je 25% – 50% vergoed krijgen per m2. Lees meer hierover op:
https://www.utrecht.nl/groendak

Suzanne Pack