Monument verbouwen

Over het algemeen geldt dat je voor iedere wijziging aan jouw monument een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor sloopwerk, het uitbreiden of verbouwen van uw monument zul je daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van glas in een raam heb je een vergunning nodig. Dit komt doordat monumenten bij de wet beschermd zijn.

Bij een herbestemming, verbouwing of nieuwbouw van een monument zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen. De gemeente beslist dan mee in het nieuwe ontwerp en of dit de waarde van het monument voldoende respecteert. Wanneer het ontwerp goed gekeurd is door de gemeente is het mogelijk om het plan te realiseren. De bouw kan beginnen! Let er wel op dat niet alles aan de buitenkant veranderd kan en mag worden. Dit valt onder de ”Beschermde stads- en dorpsgezichten.” Ook hier dient rekening mee gehouden te worden in het ontwerp. Ook aanpassingen aan interieuronderdelen met een monumentale waarde hebben een vergunning nodig. In sommige gevallen dienen deze onderdelen zelfs ongewijzigd te blijven.

Zijn er ook wijzigingen die geen vergunning nodig hebben? Ja zeker! Bij kleine en regulieren onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, kun je zonder vergunning uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is. Voorbeelden kunnen zijn:

    • Schuren en schilderen in bestaande kleur
    • Vervangen van kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan
    • Opstoppen van rieten daken
    • Plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk
    • Onderhoud in hetzelfde materiaal, kleur en detaillering.
    • Kleurstelling wijzigen interieur.
    • Verwijderen hardboard, zachtboard en gipsplaten.
    • Het aanbrengen van dun isolatieglas in de bestaande roeden en profilering, ter vervanging van niet-historisch glas, waarbij het aanzicht zowel binnen als buiten niet wijzigt. In praktische zin betekend dit het volgende: Als het raamhout dik en sterk genoeg is, kan de glas sponning worden uitgefreesd. In deze grotere sponning kan dan het dunne dubbelglas aangebracht worden. Hierbij is de roede het meest kwetsbaar. Dun dubbel glas is tussen de 7 en 10 mm dik. De afstandhouders (randkaders) zwart uitvoeren. ( dus niet aluminium) Het glas in een elastische stoppasta ( moderne versie van stopverf) plaatsen. Het toepassen van getrokken glas op als buitenste glasblad. Indien het raamhout / roede niet sterk / dik genoeg is voor deze ingreep, is het aanbrengen van dubbelglas niet vergunningsvrij.
    • Het verwijderen van recente niet dragende gipswandjes of gasbeton wanden.
    • Het vernieuwen van recente keuken of badkamerinrichtingen

Let op:
Wijzigingen aan de draagconstructie (dragende muren en balklagen) van het huis zijn niet vergunningsvrij. ( dat geld ook voor niet monumenten)
Wijzigingen aan de bouwmuren, gevels en kappen zijn ook niet vergunningsvrij.

Kortom: alles waar jij geen verandering door aanbrengt in de gevel of het monument zelf. Een deel van deze tekst is ontleent aan de site van de overheid en meen onumentenadviseur. Wij raden je daarom aan om deze site monumenten.nl te bezoeken voor meer informatie. En bij twijfel uw gemeente te bellen, hierdoor voorkom je vertragingen en vervelende procedures!

Suzanne Pack

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.