Boek winst met verduurzamen van je ’50 woning

Met het opknappen en verduurzamen van een jaren 50 woning kun je heel veel winstboeken. Letterlijk, want door bijvoorbeeld alleen al de woning goed te isolerenbespaar je op je energierekening. En er zijn nog veel meer voordelen en
mogelijkheden om een jaren 50 woning te verduurzamen én tegelijk mooier temaken. In deze blog lees je er alles over

Verduurzamen van vrijstaande jaren ’50 woning

Het verduurzamen van een vrijstaande jaren 50 woning kan op heel veel punten. Datis zo gemakkelijk omdat de eisen voor woningbouw in de jaren 50 heel anders warendan nu. Net na de Tweede Wereldoorlog was er een gebrek aan materialenéneengebrek aan woonruimte. Met de middelen en mogelijkheden die er warenwerdenhuizen uit de grond gestampt. Vaak werden kleinere balken gebruikt van muur naarmuurt, ramen waren kleiner en met een diepte van gemiddeld acht meter, hieldeenwoning qua ruimte niet echt over. Dus waar begin je met verbouwen? Is het eenonmogelijke opgave? Nee, dat is het zeker niet!


Wat je ook aanpakt in je jaren 50 woning, je haalt er altijd winst uit. Zowel quaduurzaamheid en energiebesparing, als qua looks. Door bijvoorbeeld grotereramente plaatsen die voldoen aan de eisen van deze tijd, zorg voor je een goede isolatieenmeer licht in je huis. Verduurzamen is los van een lagere energierekening belangrijkomdat een energielabel verplicht is bij de verkoop van je huis. Een zo hoogmogelijkescore helpt mee in de aankoopbeslissing van kopers. En je draagt daarmee ookbij
aan een leefbare wereld.

Duurzaam ontwerp jaren ’50 woning

Wat is duurzaam ontwerpen? Voor ons als architect is het duurzaam ontwerpen van een jaren 50 woning, zorgen dat een woning voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Dat het kan het meegroeien met wijzigingen in ‘de manier van leven, wonen en werken’, en dat het energiezuinig is. Maar bovenal heeft een duurzaam ontwerp een positieve impact op onze planeet. Zo werken we graag met materialendiehernieuwbaar zijn om verspilling tegen te gaan en ontwerpen we het liefst fossielvrij. De volgende punten nemen we altijd in een duurzaam ontwerp mee:

Leefruimte

De woningen in de jaren 50 waren niet echt groot. Met vaak een maximale diepte van maar acht meter, is er vaak winst te behalen door uit te bouwen. Het is ook mogelijk om een woning anders in te delen. Soms is de woonkamer nog opgedeeld in een voor- en achterkamer of is de keuken apart. Door muren te verplaatsen of weg te halen, kun je gevoelsmatig meer ruimte creëren. Dit kan wat kostbaarder zijn, omdat er een alternatief moet komen voor de draagmuren, maar je laat een woning daarmee wel aansluiten aan deze tijd. Voor jezelf is het fijn om een ruimere woning te hebben, maar dat geldt ook voor een toekomstige koper. Een keuze voor een goed ingedeelde leefruimte is een langetermijninvestering, waar je elke dag van geniet én een investering die zijn waarde behoud bij verkoop.

Materialen

De keuze voor bepaalde materialen, bepaalt ook de mate van duurzaamheid. Kies je voor materialen die industrieel zijn, of kies je juist voor natuurlijke materialen. Wist je dat sommige industriële plaatmaterialen lange tijd na het aanbrengen minder gezonde stoffen uitdampen? In de jaren 50 werd er met asbest gewerkt, maar steeds vaker wordt er nu biobased gebouwd (link naar kennisbank biobased bouwen). Wij leggen uit wat alle materialen op de lange termijn doen, zodat jij een eerlijke keuze kunt maken.

Isolatie

Met dunnere muren, oud glas en verouderde spouwmuren, draagt elke aanpassing die je hierop doet, bij aan een betere isolatie. Isolatie-eisen waren er nauwelijks in de jaren 50. Woningen kunnen daardoor tochtig zijn of zelfs schimmelgevoelig. Goed isoleren én goed ventileren is niet alleen duurzaam het zorgt gegarandeerd voor een lagere energierekening.

Energie

Duurzaam warmte opwekken kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of hybride pomp. Lees hier meer over warmtepompen. Een andere manier om warmte op te wekken of te behouden is het slim gebruikmaken van natuurlijke bronnen (de zon) en het buitensluiten van de grootste energieslurpers (de wind door kieren en gaten en de warm water opwekker).

Eerdere verbouwing

De vraag naar ruimte is niet nieuw en het kan goed dat je jaren 50 woning al een uitbouw heeft. Zeker als die uitbouw wat ouder is, is het slim om dat mee te nemen tijdens het verduurzamen van je woning. Daarnaast kun je met een uitbouw ontzettend veel kanten op. Creëer bijvoorbeeld meer licht door dakramen te plaatsen of misschien is een extra verdieping op de uitbouw wel een mogelijkheid.

Wil je jouw eigen situatie doorlichten, dan is het handig om tekeningen over jouw huis op te speuren en te achterhalen welke maatregelen er al zijn genomen in de verduurzaming. Ook is het belangrijk te weten welke verbouwingen er in de
afgelopen zeventig jaar al zijn gedaan. Daarmee kunnen wij als architect aan de slag om toekomstbestendig en duurzaam te ontwerpen.

Wat kost een duurzame verbouwing?

Wij durven te stellen dat de kosten van een duurzame verbouwing niet hoger hoeven te liggen, dan die van traditionele verbouwingen. Tenzij je als lezer bij het woord ‘traditioneel verbouwen’ denkt aan ‘zo goedkoop mogelijk’. Wij kijken in een duurzaam ontwerp naar duurzaamheid over de lange termijn en zeker bij een jaren ’50 woning kun je veel winst boeken. Dat je energie gaat besparen is zeker, maar
hoeveel energie bespaar je door duurzaam te verbouwen? Wat levert de woning op lange termijn op? We kijken naar duurzame materialen en willen verspilling tegengaan door bijvoorbeeld materiaal te hergebruiken. Er zijn door heel Nederland aannemers die zich, net als wij, toeleggen op duurzaam bouwen. Samen met
architecten die duurzaam ontwerpen én kunnen aangeven welke duurzame producten toegepast kunnen worden, wordt jouw huis niet alleen duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig, maar ook mooi met een uitstraling die past bij deze tijd en die past bij jou.

Hoe begin ik met een duurzame verbouwing?

Heel simpel, bij Richel Lubbers Architecten. Wij zitten voor je klaar om jouw jaren ’50 woning om te toveren tot een prachtige en duurzame droomwoning.

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.