Inhoud
“De voordelen van biobased bouwen”
Het begon als vervanging van een collega voor een paar maanden, maar inmiddels werkt Floriaan Willemse al zeven jaar bij Richèl Lubbers Architecten als ontwerper en projectleider. En met veel plezier. “Ik doe alles”, lacht Floriaan op de vraag wat hij precies doet. “Het begint natuurlijk met een kennismaking, maar ik doe ook de offerte, het ontwerpproject, uitwerking voor vergunning en het begeleiden van het bouwtraject.” Het past bij Floriaan. Als hij de kans kreeg, zou hij zelfs het liefst ook nog zelf bouwen. “Dat gaat niet gebeuren,” lacht hij, “ik heb niet de snelheid van de vakmensen die dit elke dag doen. Maar uit ervaring weet ik dat als je zelf bouwt, je dan nóg meer kunt finetunen. Dan ontwikkelt een ontwerp zich ook in deze fase verder.”
Zijn passie voor details hoor je terug in zijn verhaal. Zo houdt Floriaan ervan om te spelen met licht en donker. “Je kunt daarmee een ruimte heel intiem maken of juist open.” Hij pakt een foto erbij van een uitbouw met een smal daklicht aan de rechterkant. “Dit geeft een zacht strijklicht op de muur.” Dan zoomt hij in op een foto van de buitenkant. Hij laat een speciale baksteen zien waarbij een stukje is weggehaald waardoor het smaller lijkt. “Van dit soort details word ik ook blij. In elk project dat ik doe zitten wel pareltjes en dat maakt mijn werk zo superleuk.”
“Houten kozijnen kunnen wel honderdvijftig jaar meegaan.”
Enthousiast is Floriaan over de droomfase met de opdrachtgever. “Dan bespreken we wat de klant graag zou willen, waarbij alles mogelijk is.” Met de input van de droomfase maakt Floriaan een variantstudie met meerdere opties. “Dan zie je de klant de krenten uit de verschillende varianten halen. En zo leer ik de opdrachtgever kennen. Wat wil de klant het liefst? Een extra daklicht of toch een mooiere keuken? Want of het nu een klein of groot project is, in de kostenfase moeten er vrijwel altijd keuzes worden gemaakt.”
Maar waar Floriaan’s hart echt ligt, is bij duurzaamheid. Of beter gezegd: biobased bouwen. “Het liefst zou ik alleen maar bouwen met natuurlijke materialen. Tot de jaren vijftig werden huizen gebouwd met hout, steen en glas. Nu worden er veel meer soorten metalen gebruikt. Omdat de materialen vaak onderling zijn verlijmd, is dat heel lastig om te recyclen. En als het al kan, is het waarschijnlijk veel te duur. Dus wat gaan we in de toekomst met die materialen doen als we er klaar mee zijn? Daar maak ik mij zorgen over want het gaat niet goed als we dit verbranden of er afvalbergen van maken.”
“Als je goed ontwerpt, zijn er minder installaties nodig”
Tegelijk gaan veel mensen voor onderhoudsvrij. “Neem kunststof kozijnen”, legt Floriaan uit. “Daar hoef je niets aan te doen, maar na ongeveer zestig jaar, zijn ze op en zorgt het voor slecht verwerkbaar afval. Houten kozijnen kunnen, als je ze elke vijf jaar schildert, wel honderdvijftig jaar meegaan. Dus zijn we nu aan het bouwen voor één leven of voor de kleinkinderen? Ik denk dat we daar serieus over moeten nadenken, want we zijn nu een enorme afvalberg voor later aan het creëren.”
Sterker nog, als je goed ontwerpt, zijn er volgens Floriaan minder installaties nodig. “Airconditioning, mechanische ventilatie, we maken onze huizen potdicht en hebben daarom allerlei installaties nodig. Maar er zijn betere oplossingen te bedenken die ook nog eens energiebesparend zijn.” En mocht dat niet overtuigend zijn, dan vertelt Floriaan over het gezondheidsaspect. “Weekmakers en chemische stoffen in verven kunnen, zelfs als je het niet merkt, invloed hebben op je gezondheid. Die vervangen door natuurlijke producten lijkt mij een no-brainer.”
Nu is biobased bouwen nog duurder dan het gebruik van de standaard materialen. Daardoor bouwt Floriaan minder biobased dan hij zou willen. “Er zit op biobased materialen wel iets meer subsidie, waarmee de overheid laat zien deze richting op te willen. Maar ik denk dat ze hier nog meer op zouden moeten sturen en niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie. Verlaag bijvoorbeeld belasting op biobased materialen en verhoog het juist op onnatuurlijke bouwproducten. Dan stimuleer je mensen om te kiezen voor natuurlijk bouwen dat ook nog eens goed is voor hun gezondheid.”
Gezonder leven door te kiezen voor biobased
Kiezen voor meer natuurlijke materialen levert niet alleen positief bijdrage aan behoud van onze mooie wereld, het heeft ook een positief effect op je gezondheid. Wil je meer weten over biobased (ver)bouwen en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Laat een bericht achter en we nemen contact met je op.