Gratis rekenblad
Vrijstaande woning
Als je gaat nadenken over het zelf (laten) bouwen van een woning, dan is een belangrijk hoofdstuk natuurlijk de bouwkosten. Op internet is veel hierover te vinden, maar er is ook veel ‘ruis op de lijn’. Dit artikeltje hoopt een stukje onduidelijkheid weg te nemen, door stap voor stap uit te leggen welke kosten er allemaal zijn, naast de bouwkosten, aan een vrijstaand huis. Ook laten we even zien wat de voordelen kunnen zijn van het laten maken van jouw eigen vrijstaande woonhuis.
Kortom: 5 minuten leesvoer waarmee we jou een stapje verder kunnen helpen in het realiseren van je woon-wensen.
Waar moet je aan denken bij de bouw van een vrijstaande woning?
Je moet best veel uitzoeken en nagaan of het totale plaatje op alle manieren klopt. Je hebt allereerst een plek in Nederland nodig waar percelen voor handen zijn, danwel waar een bouwval staat die je gaat slopen of deels gaat hergebruiken. Zonder grond geen woning. Hiervoor kan je gewoon beginnen bij Funda, of via een makelaar.
Je zult ook de financiering moeten nagaan: aan welke bedragen moet ik denken, en is dat te financieren? Een goed contact met een hypotheekverstrekker is zinvol. En inzicht in de waarde die je zelf kan inbrengen. Maar ook een taxateur kan interessant zijn: wat wordt de waarde na verbouwing of nieuwbouw.
Als je kiest voor het zelf ontwerpen, kun je een architect in de hand nemen. Die samen met jou zorgt dat jouw wensen tot de best mogelijke ruimtelijke vertaling worden gemaakt. Zo kan je binnen aantal weken het ontwerp van jouw vrijstaande huis op papier hebben, waarna je een check kunt laten maken op de bouwkosten en de taxatiewaarde. Als die gegevens nog steeds overeenkomen met jouw uitgangspunten, dan kun je verder definitief uitwerken en toewerken naar het technisch ontwerp.
Dat betekent dat je het ontwerp laat uitwerken naar technische tekeningen zodat een aannemer er mee uit de voeten kan. Die technische stukken bestaan uit technische tekeningen en een technische omschrijving (samen ook wel de bestekstukken genoemd). In deze fase ga je ook de gemeente voorzien van de stukken voor de omgevingsvergunning. Deze vergunning neemt zo een paar maanden in beslag, dus begin er op tijd mee! Een architect kan je daarmee helpen.
Als je een paar aannemers op het oog hebt, dan is het zinvol om te kijken of er een klik is met het bouwbedrijf en of dat bouwbedrijf voldoende financiële reserves heeft voor mogelijk slechte tijden. En natuurlijk wil je weten hoe vorige opdrachtgevers denken over dat bouwbedrijf: kortom, je wil referenties opvragen.
Ontvang het gratis rekenblad vrijstaande woning!
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan