Jaren 70 bungalow verbouwen naar een luxe woning

In Nederland staan er duizenden te koop: Saaie, tuttige en oud ingerichte bungalows. Als je door die ‘spruitjeslucht’ kunt heen kijken dan zijn oude bungalows vaak prachtige parels. 

Jaren 70 en 80 bungalows zijn sleeping beauty’s die weer een mooie toekomst in kunnen gaan. Bungalows uit de jaren 70 hebben een goede basis voor een nieuw ontwerp. Ze zijn met een paar forse ingrepen om te bouwen tot een prachtige en luxe woning. 

De bungalows werden vaak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, de bungalows waren destijds bedoeld voor het luxere segment. Dit zie je vaak aan de ligging van de woning: meestal dicht bij voorzieningen en goed bereikbaar vanuit zowel het centrum als de aanrijroute van buitenaf.

De bouwkwaliteit is over het algemeen goed, ook als er veertig jaar lang weinig tot geen onderhoud is gedaan. Uiteraard moet je in zo’n geval de dakbedekking vervangen. Maar veel belangrijker is de totale isolatie van dak, wanden en kozijnen.

Als dat op orde wordt gebracht dan beschik je met een modernere bungalow zomaar over een royaal huis op een groen kavel, lekker gelijkvloers. Geheim van de smit, soms kun je er ook nog een verdieping op bouwen. Al zal je in dat geval wel even goed het bestemmingsplan moeten bekijken!

5 tips voordat je een jaren 70-bungalow koopt

  • De tuin krijgt bij een grote verbouwing de lompe poten van een bouwvakker voor zijn kiezen. Let bij de aankoop dus niet te veel op de tuin. Mocht de tuin een overwoekerde wildernis zijn dan kun je gerust aan de slag, na de verbouwing zal de tuin grotendeels opnieuw gedaan moeten worden.
  • Als je met jouw architect een rondje loopt door de bungalow, voor de definitieve aankoop, dan kun je met zijn/haar hulp al een goed beeld krijgen van de mogelijkheden. Kortom, schakel deze expertise in als je een twijfelkont bent. Of als je wat verbeelding nodig hebt.
  • Kijk door de oud-bollige architectuur heen, dit gaat sowieso een frisse restyle krijgen.
  • Een plat dak is ideaal voor zonnepanelen. Maar ook voor een groendak. Met een groendak hou je de zomerhitte beter buiten de deur, omdat de zwarte dakbedekking dan niet kan opwarmen. Bovendien presteren zonnepanelen op een groendak een stuk beter. Win-win situatie dus.
  • Omdat bungalows vaak op grote percelen staan, kun je ook vergunningsvrij het nodige bijbouwen. Soms wel 150m2 bijgebouwen. Let op! Vergunningvrij is niet vrij van regels. Laat je goed informeren wat de bouwbesluitregels zijn waar je aan moet voldoen.

De mooiste bungalow projecten van Richel Lubbers Architecten

Een goed voorbeeld van een complete bungalow renovatie zie je hieronder. Dit was jaren geleden een bungalow die klaar was voor de sloop. Dat schrok deze koper niet af, en ook wij konden door het oubollige design heel kijken. Met behulp van 3D hebben we de ruimtes in kaart gebruikt. Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van een 3D-bril, hierdoor kun je bij Richel Lubbers Architecten letterlijk door je toekomstige moderne bungalow heen lopen. Ons architectenbureau heeft veel ervaring met het renoveren van oude bungalows. Bij een moderne upgrade combineren we duurzame materialen met functionele ideeën. Ecologisch verantwoord ontwerpen is voor ons geen nieuwtje: het zit in ons DNA!

Wat kost een bungalow verbouwen?

Een jaren 70 bungalow verbouwen is een goede investering, maar niet goedkoop. De bouwkosten om de upgrade te maken verdien je in de huidige markt waarschijnlijk 1 op 1 terug. Want het is nu eenmaal zo dat mensen eerder terugschrikken van een omvangrijke verbouwing. Toch is dat minder heftig dan dat het klinkt. Je moet uiteraard wel beschikken over een paar belangrijke zaken:

        Geduld. Als je snel wil is dat ongunstig voor de prijs van de bouwkosten. Hoe meer druk op de ketel, hoe sneller je een net iets te dure aannemer of onderaannemer zult (moeten) accepteren.

        Een goed plan. Ik ken vrienden die zijn gaan verbouwen met het idee dat je de aannemer alles mondeling kunt vertellen. Oeps. Dat ging toch flink mis. Logisch ook, want het team bij een aannemers bedrijf bestaat soms wel uit twintig tot dertig mensen, als je de onderaannemers meerekent. En bovendien tientallen leveranciers. En die spreek je natuurlijk niet 1 op 1. Daarom moet je je plan op papier uitwerken, zodat het onderdeel van de aanneemopdracht wordt. Zo waarborg je dat jouw plan en hoef je niet in de stress nog te bellen met de aannemer omdat je in de eerste bouwweek ’s avonds een gekke funderingsbalk op een verkeerde plek hebt gezien.

        Een pot geld.  De kosten verschillen per bungalow renovatie. Maar als de basis van een bungalow goed is (het casco), dan kun je rekenen met 2000,- euro per vierkante meter voor een totale state of the art modernisering van de bungalow. Voor nieuw toe te voegen m2 reken je gemakshalve het dubbele. Dus als je de woning alsnog helemaal sloopt en opnieuw bouwt, dan ben je daarmee het duurste uit. Dat is een goede reden om de bestaande kwaliteit op waarde te schatten en een goed plan te laten maken voor de verbouwing.  Mocht je zelf al een indicatie willen maken, wij hebben een hulpmiddel ontwikkeld voor het opstellen van een raming. 

Download hier onze kostencalculator

 Bouw je jaren 70 bungalow om tot een prachtige woning!

Bij Richèl Lubber Architecten kun je terecht voor het maken van een slim en doordacht plan. Laat die bungalow op Funda niet aan je neus voorbij gaan, maar je kunt in ieder geval een belletje wagen richting ons. Wij denken graag even met je mee en als het nodig is stappen we een keertje met je mee door de woning. Zo komen de eerste ideeën al boven drijven. Ben je op zoek naar een bungalow architect? Plan dan vrijblijvend een gesprek in!

 

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.