In Nederland staan er duizenden te koop: Saaie, tuttige en oud ingerichte bungalows. Als je door die ‘spruitjeslucht’ kunt heen kijken dan zijn oude bungalows vaak prachtige parels.
Jaren 70 en 80 bungalows zijn sleeping beauty’s die weer een mooie toekomst in kunnen gaan. Bungalows uit de jaren 70 hebben een goede basis voor een nieuw ontwerp. Ze zijn met een paar forse ingrepen om te bouwen tot een prachtige en luxe woning.
De bungalows werden vaak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, de bungalows waren destijds bedoeld voor het luxere segment. Dit zie je vaak aan de ligging van de woning: meestal dicht bij voorzieningen en goed bereikbaar vanuit zowel het centrum als de aanrijroute van buitenaf.
De bouwkwaliteit is over het algemeen goed, ook als er veertig jaar lang weinig tot geen onderhoud is gedaan. Uiteraard moet je in zo’n geval de dakbedekking vervangen. Maar veel belangrijker is de totale isolatie van dak, wanden en kozijnen.
Als dat op orde wordt gebracht dan beschik je met een modernere bungalow zomaar over een royaal huis op een groen kavel, lekker gelijkvloers. Geheim van de smit, soms kun je er ook nog een verdieping op bouwen. Al zal je in dat geval wel even goed het bestemmingsplan moeten bekijken!
5 tips voordat je een jaren 70-bungalow koopt
- De tuin krijgt bij een grote verbouwing de lompe poten van een bouwvakker voor zijn kiezen. Let bij de aankoop dus niet te veel op de tuin. Mocht de tuin een overwoekerde wildernis zijn dan kun je gerust aan de slag, na de verbouwing zal de tuin grotendeels opnieuw gedaan moeten worden.
- Als je met jouw architect een rondje loopt door de bungalow, voor de definitieve aankoop, dan kun je met zijn/haar hulp al een goed beeld krijgen van de mogelijkheden. Kortom, schakel deze expertise in als je een twijfelkont bent. Of als je wat verbeelding nodig hebt.
- Kijk door de oud-bollige architectuur heen, dit gaat sowieso een frisse restyle krijgen.
- Een plat dak is ideaal voor zonnepanelen. Maar ook voor een groendak. Met een groendak hou je de zomerhitte beter buiten de deur, omdat de zwarte dakbedekking dan niet kan opwarmen. Bovendien presteren zonnepanelen op een groendak een stuk beter. Win-win situatie dus.
- Omdat bungalows vaak op grote percelen staan, kun je ook vergunningsvrij het nodige bijbouwen. Soms wel 150m2 bijgebouwen. Let op! Vergunningvrij is niet vrij van regels. Laat je goed informeren wat de bouwbesluitregels zijn waar je aan moet voldoen.
De mooiste bungalow projecten van Richel Lubbers Architecten
Dat schrok deze koper niet af, en ook wij konden door het oubollige design heel kijken. Met behulp van 3D hebben we de ruimtes in kaart gebruikt. Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van een 3D-bril, hierdoor kun je bij Richel Lubbers Architecten letterlijk door je toekomstige moderne bungalow heen lopen. Ons architectenbureau heeft veel ervaring met het renoveren van oude bungalows. Bij een moderne upgrade combineren we duurzame materialen met functionele ideeën. Ecologisch verantwoord ontwerpen is voor ons vanzelfsprekend: het zit in ons DNA!
Een ander voo rbeeld is momenteel in aanbouw: ook deze had gele baksteen. Die kleur moest van de gemeente terugkomen in het stucwerk, omdat die gele kleur samenhang met de buurt heeft. We hebben het een iets lichtere kleur gegeven, niet wit, maar ook niet fel-geel.Wat kost een bungalow verbouwen?
Het verbouwen van een woning die volledig op de begane grond ligt (een bungalow dus) is voor een aannemer een fijne klus. De spullen kunnen vaak prima in de tuin, en de bouwvakkers kunnen een keet op de oprit plaatsen. De kosten voor de bouwplaats zijn daarom relatief laag ten opzichte van verbouwingen aan dakverdiepingen. Er is ook een kostenverhogend aspect: je hebt relatief veel dak en fundering, ten opzichte van een woning met verdiepingen.
Om een inschatting te maken van de kosten is het voldoende om een keer aan te kloppen bij ons bureau, wij hebben binnen een dag een richtrijs voor een verbouwing gereed. Wel moeten we even afstemmen welk afwerkniveau de huidige woning nu heeft, en wat de afwerking na oplevering moet zijn. Als klein voorbeeldje: Wil je driedubbel glas, of is HR++ glas voldoende voor je. En tal van andere vragen.
Als we die vragen met je doorlopen, dan kunnen wij aan de hand van een schets-kosten-begroting een prijsinschatting maken van de verbouwkosten. Dat is een fijne service mocht je overwegen een bungalow te kopen en daarna te verbouwen.
De quick-scan van Richèl Lubbers heeft ons erg geholpen om de juiste verwachtingen qua budget te krijgen, zonder dat we nog maar een streep op papier hoefden te zetten.
Jordy van Houten – eigenaar jaren 70 bungalow in Capelle aan de IJssel
Lees onder dit beeld van wat vroeger een bungalow was, hoe je met ons de volgende stap kunt zetten.