Muntboot Utrecht

Toen het charmante 100 jaar oude schip te klein werd, gingen de bewoners op zoek naar een vervangend drijvend familiehuis op hun ligplaats tegenover de Rijksmunt in Utrecht.

In het ontwerp van de nieuwe woonboot is gezocht naar eigenschappen die het wonen op het water en wonen tegenover de Rijksmunt speciaal maken.
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Eliot Meyer, Koen Pörtzgen

Zicht van binnen naar buiten, maar zeker ook andersom, zijn bepalend geweest voor het design. De bewoners hebben voldoende privacy, terwijl ze toch kunnen genieten van het uitzicht rondom de ark.

In de woonboot is één centrale kern geplaatst, waardoor je de volle hoogte van de ark (vijf meter) overal ervaart. Om de kern heen lopen trappen naar de verschillende verblijfsruimtes. Hierdoor ontstaat een loft-achtige ruimte die verdeeld is over drie splitlevel verdiepingen. Door het hoogteverschil worden deze voldoende van elkaar gescheiden, terwijl door de vides alle verdiepingen met elkaar in contact blijven staan. Zo ervaar je de nabijheid van alle personen, ook als ze zich in een andere ruimte bevinden.

De gevelbekleding bestaat uit latten van gekookt en gebakken Plato hout, waardoor deze onderhoudsvrij en zeer duurzaam is. Door de verschillende breedtes en dieptes van de latten ontstaat een interessant, maar ingetogen reliëf.

gerard-van-dieren-150x150

Richèl heeft vasthoudend en deskundig het traject met de gemeente begeleid, ook in de bouwfase.

Richèl heeft ons geholpen een dakopbouw te realiseren die er als zelfstandig object eigenzinnig uit moest zien. We hadden te maken met de condities van een beschermd stadsgezicht en een kersvers bestemmingsplan. Richèl heeft vasthoudend en deskundig het traject met de gemeente begeleid, ook in de bouwfase. We waren blij met zijn creativiteit en vermogen om out of the box oplossingen te verzinnen qua ontwerp, ruimtegebruik en materiaalkeuze.

Gerard van Dieren

Management consulting
organizational development & change, governance & control @de Galan Groep

Op zoek naar een architect voor een woonboot?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Muntboot Utrecht
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Eliot Meyer, Koen Pörtzgen
Opdrachtgever: Particulier
Bouwjaar: 2012
Status: Gerealiseerd
Omvang: 110 m2

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.