Vijf argumenten voor het verbouwen van een oude bungalow.

Een bungalow verbouwen. Deze oplossing heb je misschien nog nooit over nagedacht, maar het is een optie met vele mogelijke voordelen, zolang je weet waar je heen wilt.

Deze mogelijkheid is een stuk haalbaarder dan dat je denkt.

In Nederland zijn namelijk in de jaren zestig en zeventig aan de lopende band bungalows gebouwd. Vaak staan ze op ruimte kavels bij elkaar in een rustig wijkje, of staan ze met een paar andere bungalows bij een andere vrijstaande woningen in de straat.

Eén ding hebben ze bijna altijd gemeen: ze staan in woonwijken die aantrekkelijk zijn. De bewoners wonen er soms nog steeds, vanaf de bouw van het huis. En deze bungalows zijn zeer goed te verbouwen tot een prachtige moderne woning.

Waarom zou ik een bungalow verbouwen, als ik ook een vrijstaand kavel kan kopen?

Er zijn duidelijk een aantal voordelen bij het kopen van een oude vrijstaande bungalow en deze te verbouwen naar een moderne woning. Hieronder geef ik je in willekeurige volgorde mijn vijf argumenten:

1. Een aangelegde tuin en huisaansluitingen

Allereerst heb je bij een bestaande bungalow op het perceel alles al aanwezig wat je mag verwachten bij een woning. Er is een werkend riool, er zijn water- en gasaansluitingen en alle kabels die je nodig hebt liggen al in de grond. Denk hierbij aan elektra, telefoon en kabel. Bij het aanschaffen van een kaal kavel zul je al die aansluitingen zelf moeten bekostigen, en dat legt weer een extra laag bovenop het al bestaande kostenplaatje.

Ook de kosten van een tuin zullen bij een bestaande woning flink lager uitvallen dan bij een leeg stuk grond waar je nog met de buren samen moet afstemmen welke erfafscheidingen je gaat plaatsen. Het verbouwen van een bestaande bungalow geeft dus niet alleen een stukje gemak, maar ook een stukje gezondheid voor de portemonnee!

2. Ouderwets uiterlijk, dus scherp geprijsd

Oudere bungalows zijn over het algemeen niet ‘moeders mooiste‘. Als je er een wil aanschaffen dan moet daar wel doorheen kunnen kijken. Als je dat kunt, dan blijkt dat bungalows met een stoffig uiterlijk ook iets prettiger geprijsd zijn de de veertig jaar oudere jaren dertig woningen. Maar toch heeft de jaren dertig woning bij het grote publiek een hogere status.

En je kunt je ernstig afvragen of dat terecht is.

Bungalow voordat Richel Lubbera Architecten deze verbouwde
Diezelfde bungalow transformeerden wij in een energie neutrale villa

De bouwkwaliteit in de jaren zeventig was namelijk van een beduidend hogere standaard dan de bouwperiode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Toen waren de materialen immers schaars en werd niet zelden bezuinigd op uitvoering. Houten vloeren in plaats van betonnen vloeren. Wat heb je liever? Precies: de na-oorlogse bouwstijl is zo slecht nog niet. Deze bungalows zijn doorgaans ook heel goed te verbouwen: met een beetje moeite en een goed ontwerp, tover je het zo om in een modern pareltje.

Mocht de bovenstaande verbouwing je aanspreken, weet dan dat we je graag op weg helpen. Bijvoorbeeld met onze ‘Funda-meezoek-service’. We kijken dan met jou mee op Funda als je weer een oud pareltje gevonden hebt. Je mag ons bellen voor overleg als je wat gaafs op Funda hebt gespot. Wij bekijken met jou of er voldoende potentie in het huis zit.

3. Bij een nieuwbouwkavel betaal je nu mee voor de bieb en het winkelcentrum

De prijs van bouwkavels lijkt de afgelopen jaren tot torenhoge bedragen te zijn opgestuwd. Dat is ook nodig want vaak moeten allerlei voorzieningen hiervan bekostigd worden. In een nieuwe woonwijk zullen tenslotte ook de maatschappelijke voorzieningen gemaakt moeten worden.

Dat is uiteraard een fijn idee, ook jij wil een goede wijk met de juiste voorzieningen. Maar de ontwikkeling van die voorzieningen zit voor een groot deel in de verkoop van de kavels verstopt. En dat zijn ontwikkelkosten waarmee de bestaande woningen niet worden belast.

In ieder geval hoef je bij het aanschaffen van een bestaande woning geen dubieuze ambities van een wethouder te bekostigen. Dat slaapt toch iets prettiger. Scheelt ook weer in de centen, waardoor je meer ruimte hebt om een toffe en ambitieuze verbouwing te realiseren.

4. Genieten van veel ruimte

De kavels die horen bij de bungalows uit de jaren zestig en zeventig zijn beduidend groter dan de nieuwbouwkavels die tegenwoordig worden verkocht. En onderschat de kracht van een ruim kavel niet, je buren zitten gemiddeld op twee keer grotere afstand in vergelijking met nieuwbouwwijken. En dat in alle windrichtingen. Rondom. Ben je dus iemand die echt kan genieten van een ruime tuin? Waar de kinderen voetballen, de hond rondrent en jij lekker waar je wilt een tuinstoel neer kan zetten om een boekje te lezen? Denk dan eens na over een verbouwde bungalow.

Maar daarnaast zijn ook de straten in bestaande wijken waar bungalows zijn geplaatst zijn vaak ruimer opgezet. Het parkeren is daardoor een stuk makkelijker.

5. Volwassen en gemengde wijk

In een nieuwbouwwijk zie je vaak één type bewoner. En dat kan best gezellig zijn, maar ook storend. Te veel buren die net iets te veel op elkaar lijken.. Hoe veel fijner is het om in een volwassen buurt te wonen, met zowel een paar nieuwe buren naast een heleboel ‘oude garde’. En dat laatste is praktisch hoor, bijvoorbeeld voor het lenen van een grasmaaier of het uitbesteden van de babyfoon.

Verbouwen van jouw bungalow: wat zijn de mogelijkheden?

Ons architectenbureau heeft zeer zeker ervaring met het verbouwen van huizen uit het verleden. We kunnen deze transformeren naar een eigentijdse en comfortabele huizen zonder dat we het oorspronkelijke karakter om zeep helpen.

Uiteraard is een moderne upgrade te combineren met duurzame materialen die de planeet niet belasten. Zo kiezen we voor biobased isolatiematerialen. Maar ook voor het bekleden van de buitengevel is het mogelijk om herbruikbare bouwmaterialen voor te schrijven. Ecologisch verantwoord ontwerpen is voor ons geen nieuwtje: het zit in ons DNA!

Benieuwd wat wij voor jouw kunnen betekenen? Het maakt niet uit in welke fase je zit: ons bureau kan meehelpen met het zoeken, ontwerpen en realiseren van een mooi stekje voor jou en je familie. Contact opnemen is gratis, de (digitale) kop koffie krijg je ook van ons.

Het kostenplaatje van een verbouwing

De hamvraag: wat zijn de kosten van het verbouwen van een bestaande bungalow? In een notendop kun je stellen dat een woning van veertig jaar en ouder flink geïsoleerd moet worden. Vaak zijn de installaties aan vervanging toe. Ook dakbedekking moet onder de loep genomen worden. Tenslotte moet je kritisch naar de kozijnen kijken. Het dubbel glas uit de jaren tachtig is van een veel lager kwaliteitsniveau als de hedendaagse standaard.

En dat zijn de noodzakelijke aanpassingen. Ook wil je er natuurlijk een moderner geheel van maken. Jouw specifieke wensen moeten terugkomen in het ontwerp. Uiteindelijk moet de bungalow de identiteit van jou of je familie uitstralen. En jullie in al jullie gemakken voorzien.

Al met al kun je soms wel tot 30 tot 50% van de aanschafwaarde investeren. Maar dan hou je er ook wat aan over: een moderne en ruime plek om fijn te wonen.

Conclusie: verbouw die sleeping beauty, maak van je bungalow een prachtwoning!

En laat dat vooral doen door Richèl Lubbers Architecten. Wij specialiseren ons in een hedendaags ontwerp, waarbij we de pracht van het oude bestaande niet willen verliezen. Wij willen daarbij ook weten wat jij wilt: jij moet er immers wonen. Jouw wensen verwerken wij in een werkbaar en uniek ontwerp.

Persoonlijk, duurzaam, creatief & efficiënt. Als dat is waar jij naar zoekt, ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk nog even verder naar onze projectpagina’s als je graag overtuigd of geïnspireerd wilt worden. Of neem contact met ons op via de knop op deze pagina.

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.