Groen licht voor uitvoering van jouw plan

Blog 6/ 8: In dit deel van de serie blogs lees je over de 3 stappen in onze dienstverlening. Stap B: Het ontwerp technisch haalbaar maken en de gemeente groen licht laten geven op de plannen. Hierna kan een aannemer aan de slag.

Stap B: Na deze stap kan de aannemer aan de slag.

Het ontwerp uit de vorige stap is voor de opdrachtgever misschien al wel ‘af’. Voor ons begint dan pas de tweede fase. Zorgen dat het ontwerp gebouwd kan en mag worden.

Als opdrachtgever kan het best lastig zijn om in te schatten hoeveel mensen er nog bij het ontwerp komen kijken. Dat is nog een heel rijtje, en wij kennen deze line-up gelukkig goed:

Wij gaan een paar extra partijen vragen om mee te denken: de constructie moet berekend worden (is het allemaal wel sterk genoeg), de installatie moet ingetekend worden (past die warmtepomp of CV ketel wel en is die krachtig genoeg) en hoe komt de sfeer van het interieur er uit te zien (de styling).

De nieuwe adviseurs hebben natuurlijk ook hun bijdrage aan het ontwerp. In de meeste gevallen veranderd er visueel niet meer zo veel meer. Soms moet er nog een aanpassing gedaan worden. Bijvoorbeeld aan de wanddiktes. En een wand wil ook nog wel eens verplaatsen, omdat een leiding dan efficiënter kan lopen.

Ook gaat het plan naar de gemeente voor de welstand en stedenbouw toets. Heb je een monument (of staat je pand in een beschermd stadsgezicht), dan kijkt ook een dienst erfgoed naar de plannen. Ook dat kan nog een wijziging opleveren.

In ons rekenvoorbeeld, dat ik twee blogs geleden heb uitgelegd, heeft de verbouwing van het woonhuis inclusief een uitbouw aan de achterzijde misschien niet zo veel impact op de bestaande architectuur. Maar ook als je bestaande kozijnen aan de voorzijde vervangt, kan de gemeente daar een mening over uitspreken. Dit staat in de plaatselijke welstandnota beschreven. Die nota kan per gemeente verschillen, en natuurlijk zoeken wij dat voor je uit.

Deze fase met onze coördinatie over de adviseurs is wat meer werk dan de eerste stap.

Reken voor stap B op ca. 0,8 % van de totale waarde van het pand (na oplevering). In ons rekenvoorbeeld is dat iets minder dan 7 mille inclusief BTW.

Qua tijdspanne kun je rekenen op drie maanden voor deze fase. En soms zit er nog een vakantie tussen. Dus ga niet uit van korter, voor de veiligheid eerder van langere looptijd. Daarbij komt de gemeenteprocedure die nog eens acht weken in beslag neemt en soms nog wat langer duurt bij een groot plan.

Je zit als opdrachtgever overigens niet stil in die tijd. Je moet nog best wat knopen doorhakken samen met ons over de technische specificaties. Daar hoef je niet gelijk vol mee aan de slag. We zullen dit in brokjes aanbieden.

En je kunt ook alvast met ons nadenken over de volgende fase: het bouwen. Dat komt nu snel dichterbij.

testimonial-jan-zoomers-139x139

Richèl gaf ons een heldere kijk op het traject van ons project. Tijdens ons project had Richèl heel veel tijd voor ons. Hij heeft ons een duidelijke kijk gegeven op het traject van ons project; zo ziet het eruit. Dit gaf ons meteen een fijn gevoel want hierdoor wisten wij precies wat ons te wachten stond!

Jan Zoomers

Opdrachtgever Griftsttraat
Business Analist Ja-Zo
testimonial-danny-esselman-149x149

Richèl is een gedreven en zeer ambitieuze architect. We hebben samengewerkt bij VenhoevenCS aan Sportplaza Mercator. Als architect en projectleider heeft Richèl zich volledig ingezet om het fantastische gebouw en de groene gevel van het gebouw voor elkaar te krijgen. Het was een zeer prettige en inspirerende samenwerking.

Danny Esselman

Architect en lid Managementteam
VenhoevenCS architecture+urbanism

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 227 0980

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.