Jouw ideeën worden concreet

Blog 5/ 8: Lees in anderhalve minuut over de eerste uitvoerende stap: het ontwerp!

Stap A: De ontwerpverbeelding van jouw ideeën.

Ik had beloofd om een voorbeeld te beschrijven. Zodat je een beetje een indruk kan krijgen wat we leveren tegen welke kosten.

In het voorbeeld dat ik wil gebruiken is een gezin met drie kinderen op zoek naar een nieuwe woning op een mooie locatie. De bestaande woning is aan de kleine kant geworden. Of eigenlijk zijn de kinderen gegroeid.

Er is duidelijk behoefte aan meer leefruimte. Een goede verbinding met de tuin zou prettig zijn. En een ruim gazon waar de meest sportieve koter van het gezin ook een keer zijn of haar sportteam kan uitnodigen.

Het huis zou een grote leefkeuken mogen hebben. Waar je in de wintermaanden een keer met een groter gezelschap kan zitten.

Een huis is naar je hand te zetten. Maar een wijk is dat niet. Daarom struinen we vaak samen met opdrachtgevers Funda af, op zoek naar verborgen pareltjes. Woningen in een omgeving waar de mooiste huizen soms ver boven de 6 ton verkoopwaarde schieten. En vaak moet er dan ook nog wat een opgeknapt worden. In diezelfde wijk tref je een ‘opknapper’ aan voor circa 4 tot 5 ton. Denk voor dit voorbeeld aan Purmerend, IJsselstein, Lisse, Voorburg, Wageningen. Allemaal steden waar je misschien niet ‘de hoofdprijs’ betaald, maar waar de woningmarkt wel in het middensegment zit. Als je minder wil uitgeven, dan moet je Overijssel in of naar Zeeland, Limburg of Friesland. Als je dichtbij de vier grote steden wil zitten maar wel in de bossen, dan ben je juist weer meer geld kwijt.

De woning uit mijn rekenvoorbeeld is een huis waar met twee tot tweeëneenhalve ton investering een ‘make-over’ gerealiseerd moet worden. Dat is nog best wel even oppassen geblazen.

Het is altijd de uitdaging om de investering niet te ver op te laten lopen, en de woning tegelijkertijd helemaal aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Want dat laatste is immers slim investeren.

Een frisse en goed presterende woning zal in een ‘de betere wijk’ met gemak de buurpanden verslaan. Op meerdere fronten. Op uitstraling. Op eigenheid zoals jezelf dat graag ziet. Je wil een gaaf en fijn huis met wooncomfort. Een woning die aan de hedendaagse eisen op het gebied van energiehuishouding voldoet. En dat in een wijk waar het leeuwendeel van de woningen deze investering nog moet ondergaan. Dat is dus slim investeren.

Het ontwerp voor deze woning zal rond de 8 a 9 duizend euro gaan kosten. Als rekenregel kun je stellen dat dit op 1 procent van de investeringswaarde zit als je de woning na oplevering moet taxeren.

In dit geval stijgt de waarde van het pand naar 9,5 ton. Om het ontwerp te leveren zijn we zeker acht weken met het ontwerpteam full swing in de weer voor jouw plan. Niet alleen om de verbeelding van alle mogelijkheden op papier te krijgen. Maar ook om de eerste concepten voor de installaties uit te denken.

En wij zijn pas tevreden als jij dat bent. Zo lang dat niet het geval is passen we het ontwerp aan. We schaven en boetseren net zo lang tot we het perfecte ontwerpplaatje hebben.

LET OP: Dit is onze unieke meerwaarde:

Wij zullen kosteloos het ontwerp aanpassen, net zo lang tot je tevreden bent! Dit doet niemand in de markt, je mag het navragen!

Vervolgens gaan we het ontwerp toetsen op financiële haalbaarheid. Dat is prettig, want in dit stadium wil je weten hoe hoog de realisatiekosten van jouw ontwerp gaan zijn.

En nog voordat je als opdrachtgever überhaupt nadenkt over het definitief maken van het plan, toetsen wij alvast het bestemmingsplan om te kijken of de geplande uitbouw inderdaad past. En of er nog iets in de tuin mag worden bijgebouwd in de nabije toekomst…

Want wat zou er in de toekomst nog meer mogelijk zijn? Zaken die nu nog niet aan de orde zijn, maar over een tijdje misschien wel…. Een natuur-zwemvijver wellicht, ook daar heb je soms vergunning voor nodig.

Als architect proberen we je net even iets voor te zijn met doorredeneren. Ook als je daar onderling met zijn tweeën nog niet over na hebt gedacht.

Kan de bijkeuken op termijn ooit een slaapkamer met badkamer worden? Dat soort dingen. Dingen die niet in jouw wensenlijst staan, en er ook niet echt op dit moment in hoeven. Maar het kan voor de toekomst, tegen die tijd, best een hoge meerwaarde zijn.

En het kost niets extra’s om daar een paar keer bij stil te staan. Wij doen dat voor jou.

Als het ontwerp gereed is. Dan is het totale kostenplaatje ook bekend. Het kan zomaar zijn dat er alsnog wat ‘wanna-have-wensen’ moeten sneuvelen. Jammer, dus toch geen zwemvijver voorlopig. Maar wel drie gelijkwaardige slaapkamer voor de kids. Wel een afgesloten muziekkamer, maar geen indoor-tafeltennis tafel voor de kids. Ook net even jammer, maar geen showstopper.

Het plan kan zo zoetjes aan naar de volgende fase: op naar de uitwerking en het aanvragen van de omgevingsvergunning! Dat noemen we stap B.

testimonial-jan-zoomers-139x139

Richèl gaf ons een heldere kijk op het traject van ons project. Tijdens ons project had Richèl heel veel tijd voor ons. Hij heeft ons een duidelijke kijk gegeven op het traject van ons project; zo ziet het eruit. Dit gaf ons meteen een fijn gevoel want hierdoor wisten wij precies wat ons te wachten stond!

Jan Zoomers

Opdrachtgever Griftsttraat
Business Analist Ja-Zo
testimonial-danny-esselman-149x149

Richèl is een gedreven en zeer ambitieuze architect. We hebben samengewerkt bij VenhoevenCS aan Sportplaza Mercator. Als architect en projectleider heeft Richèl zich volledig ingezet om het fantastische gebouw en de groene gevel van het gebouw voor elkaar te krijgen. Het was een zeer prettige en inspirerende samenwerking.

Danny Esselman

Architect en lid Managementteam
VenhoevenCS architecture+urbanism

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 227 0980

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.