De woonboerderij, van droom naar realisatie

Woonboerderij

Stel je even voor, een prachtige landschap van het buitengebied met her en der een boerderij. Als architect maken we regelmatig plannen voor het verbouwen van een boerderij. Vaak is dat een complete renovatie zodat het een comfortabele woonboerderij wordt. Het is mooi om de oude glorie van agrarische panden te herstellen en deze zo om te toveren tot een fijne woning.

De mooiste woonboerderij projecten van Richel Lubbers Architecten

Een goed voorbeeld van een boerderij renovatie tref je in Bergambacht. In 2011 was dit in onbruik geraakte boeren erf bijna rijp voor de sloophamer. Gelukkig schrok dat onze opdrachtgever niet af. En ook wij konden hier doorheen kijken. Via een gedetailleerde 3D maquette hebben we het pand in kaart gebracht. Tegenwoordig doen we dat nog een stap geavanceerder, je kan er met een 3D-bril letterlijk doorheen lopen, nog voordat er ook maar iets gebouwd is.

Soorten woonboerderijen

Er zijn verschillende soorten boerderijen en stallen die om te vormen zijn tot prachtige woonboerderijen. De stolpboerderij, die je vooral in Noord-Holland en Friesland aantreft, zijn kenmerkend hoog en hebben soms wel een oppervlakte van meer dan 250 vierkante meter. De dwarshuisboerderij is vooral te vinden in Drenthe, Noord-Brabant en Limburg. Bij de dwarshuisboerderij werd het woonhuis gescheiden van de stal. De villa-achtige woongedeeltes geven het boerenerf aanzien en allure.

Een vierkantshoeve, kwadraathoeve of carréboerderij, ook wel binnenhof boerderij, is een in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk voorkomend boerderijtype dat behoort tot de dwarshuisgroep. In Nederland vindt men de meeste carréboerderijen in Zuid-Limburg. De hallenhuisboerderij is vooral op de zandgronden van Oost-Nederland te vinden en heeft vaak een sobere en doelmatige opzet. Ook hier werd de rijkdom van de boeren familie vaak weerspiegeld in de decoraties van de sierlijsten in de dakgoten en de kopgevels.

Of je nou een T-boerderij, een rietgedekte of pannengedekte boerderij ziet, je kunt van elke agrarisch pand met wat zorg en passie een mooie woning maken.

Waar moet je rekening mee houden met het renoveren van een boerderij?

Omdat een boerderij allereerst een bedrijfsmatig pand is geweest, moet je rekening houden met de bestemming van het erf. Zeker als je niet van plan bent om het boeren leven op te pakken is het goed idee om te bekijken of de gemeente restricties stelt aan het perceel. Wonen kan uiteraard in het gedeelte dat al voor wonen bestemd was. Let op: Bij het verbouwen van een monumentale boerderij moet je met meer aspecten rekening houden.

Bestemmingsplan wijzigen

Mocht je het plan hebben om in een van de grote schuren te gaan wonen, dan moet je soms het bestemmingsplan wijzigen. Als architect hebben we dat vaker bij de hand gehad, en we kunnen je begeleiden bij het nemen van de juiste stappen. Sommige ondernemers zouden graag hun bedrijf willen vestigen op het woonerf. Ook in dat geval moet je het bestemmingsplan goed bestuderen. Want je mag niet zomaar jouw bedrijfskantoor in de schuur van de koeien plaatsen. De functie agrarisch mag alleen gebruikt worden als kantoor wanneer je de juiste procedures doorloopt en de provincie en/of de gemeente daar mee instemt.

Als het bestemmingsplan onder controle is, dan kun je werken aan het architectonische hoogstandje: maak van dat prachtige agrarische pand een fraaie en fijne woning. Laat je inspireren door de uitzichten op het landschap en de naastgelegen velden. Maak doorkijkjes waar dat kan, en geef je fantasie even de vrije loop. Als architect hebben we de juiste ervaring om dit te begeleiden.

Plan van aanpak

Omdat een boerderij vaak een groot oppervlak heeft is het verstandig om een gedetailleerd plan van aanpak te maken. Dat plan van aanpak bevat een lijst van alle te nemen maatregelen die de boerderij laat omvormen tot een fijne woning.

Het begint vaak bij het isoleren van de wanden, de vloeren en het dak. Maar ook het vervangen van de installaties, zoals water- elektra en stroom, zal geen overbodige luxe zijn. De meeste boerderijen zijn sober uitgerust en voldoen niet meer aan de criteria van tegenwoordig. Om goed te kunnen genieten van de tuin zal het plaatsen van extra ramen, voor daglicht en uitzicht, vaak een verfrissend ingrediënt zijn. Tenslotte kun je het erf omtoveren tot een prachtige tuin met mogelijkheden om te tuinieren of een tuin met zwembad.

Wat zijn de kosten voor het renoveren van een woonboerderij?

De kosten van een oude boerderij renoveren hangt uiteraard af van de omvang van het pand en de locatie van het perceel. Zo zal aan een boerderij in Noord Groningen een ander prijskaartje hangen dan een pand dat midden in het Groene Hart ligt, op fietsafstand van Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Als je al wat hebt rondgekeken naar verschillende boerderijen, dan zal het prijsverschil je zeker zijn opgevallen.

Ook de arbeidskosten voor woonboerderij verbouwen varieert door heel Nederland. Een goede stelregel is dat de verbouwingskosten van een vierkante meter woonoppervlak, ongeveer de helft is van de aanschafwaarde van diezelfde vierkante meter. Maar om het preciezer te kunnen roepen is natuurlijk een goede raming nodig. En voor een goede raming heb je een gedetailleerd plan van aanpak nodig.

Mocht je zelf al een indicatie willen maken, wij hebben een hulpmiddel ontwikkeld voor het opstellen van een raming. Hierin zitten al een flink aantal elementen die nodig zijn bij een project. Ben je op zoek naar een woonboerderij architect? Plan dan vrijblijvend een gesprek in!

 

In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.