Lighthouse Utrecht

Een hoekwoning aan de Utrechtse singel wordt voorzien van een nieuwe woonlaag. De woning dateert oorspronkelijk uit 1830 en heeft halfsteens bouwmuren. De extra bouwlaag die hierop is geplaatst is zo licht mogelijk gemaakt. Hiervoor is een houtskeletbouw constructie bekleed met strekaluminium panelen.
Projectarchitect: Richèl Lubbers Architecten

Het strekmetaal, inwaterend gemonteerd, laat zonlicht op verassende wijze binnenvallen en zorgt voor de gewenste privacy. De kozijnen die deels achter de metalen voile verdwijnen accentueren de gelaagdheid van de gevel.

De uitkragende dakopbouw is qua positie en materialisering als een autonoom object op het bestaande huis geplaatst. Door het volume aan de achterzijde van de woning uit te laten kragen ontstaan er twee terrassen: Een overdekt terras georiënteerd op de avondzon en een dakterras met een fantastisch uitzicht over de Utrechtse binnenstad.

Door op een slimme manier gebruik te maken van de verschillende vloerniveaus, ontstaat er een ruimtelijk spel van functies die zijn geschakeld om de sculpturale ‘boekentrap’. De luie trap die uitkraagt uit de boekenkast functioneert als een meubel in de ruimte en brengt zonlicht ver de woning in. De ‘boekentrap’ verbindt op een natuurlijke wijze de woonverdieping met de nieuwe opbouw waardoor de bestaande keuken en het nieuwe dakterras visueel bij elkaar gevoegd worden .

gerard-van-dieren-150x150

Richèl heeft vasthoudend en deskundig het traject met de gemeente begeleid, ook in de bouwfase.

Richèl heeft ons geholpen een dakopbouw te realiseren die er als zelfstandig object eigenzinnig uit moest zien. We hadden te maken met de condities van een beschermd stadsgezicht en een kersvers bestemmingsplan. Richèl heeft vasthoudend en deskundig het traject met de gemeente begeleid, ook in de bouwfase. We waren blij met zijn creativiteit en vermogen om out of the box oplossingen te verzinnen qua ontwerp, ruimtegebruik en materiaalkeuze.

Gerard van Dieren

Management consulting
organizational development & change, governance & control @de Galan Groep

Op zoek naar een architect?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Lighthouse Utrecht
Projectarchitect: Richèl Lubbers Architecten
Opdrachtgever: Particulier
Bouwjaar: 2011
Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.