Utrecht – Dirkjan & Sabine

Een vooroorlogse rijwoning, nagenoeg in de achtertuin van de Koninklijke Rijksmunt in Utrecht, was toe aan een grondige opknapbeurt. Deze huizen hebben oorspronkelijk een trappenhuis achter de achtergevel, met daarachter een uitgebouwde keuken. Daardoor voelde het interieur donker en kruip-door-sluip-door aan. De bewoners DirkJan en Sabine wilden met een verbouwing die knellende donkere ruimte vergroten en tegelijkertijd extra daglicht binnenhalen. Graag op een grootse wijze.
Projectarchitect: Richel Lubbers

In ons ontwerp hebben we het donkere en steenkoude trappenhuis gesloopt en vervangen door een trap in het midden van de woning. Op de plek van het oude trappenhuis plaatsten we een lichte en getrapte uitbouw over twee verdiepingen. De begane grond heeft een grotere diepte dan de eerste verdieping, dit vanwege beperking in het bestemmingsplan. Dit nadeel is omgebogen in een voordeel. Op de eerste verdieping, naast de kinderkamer, plaatsten we een kleine werkplek met uitzicht en een doorkijk naar de begane grond. Hierdoor is de eerste verdieping via een vide verbonden is met de eetkamer en keuken beneden.

Het spektakelstuk van de verbouwing wordt gevormd door een cascade van glas, die vanuit het dak van de eerste verdieping over de gevel naar beneden loopt en vervolgens over het dak van de begane grond doorloopt tot aan de tuingevel.

Bovendien heeft de achtergevel een dubbele deur voor toegang tot de kleine stadstuin. Het relatief smalle huis krijgt zo een ruimtelijke dimensie erbij. De tuin is weliswaar iets kleiner geworden, maar in het dagelijks gebruik is dit een stuk toegankelijker en ervaar je vanuit het interieur het stadstuintje zowel vanaf de keuken als vanuit de werkplek op de eerste verdieping. Kortom: de smalle woning is getransformeerd in een bijzonder licht en ruimtelijk huis. En de favoriete plek van Sabine is bij de vide, toch rustig op de eerste verdieping, maar zeker niet verstopt.

Op zoek naar een architect?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Utrecht – Dirkjan & Sabine
Projectarchitect: Richel Lubbers
Opdrachtgever: Particulier
Bouwjaar: 2023 – 2024
Onze inbreng: Ontwerp en realisatie en bouwbegeleiding

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.