Waterige weg

Christiaan en Dana uit Zeist kochten een jarendertigwoning waar nog van alles aan moest gebeuren. Het huis was van een ouder echtpaar geweest, dat er al lange tijd niets meer aan had gedaan. Het was er donker, iets te klein voor een gezin met drie tieners en het mocht ook wel wat moderner. Tijd voor actie dus! Ze vertellen er zelf over.
Projectarchitect: Richèl Lubbers

“Het is leuk hoor, drie jongeren in huis. Maar ze nemen een heleboel vrienden mee en dan vraag je je weleens af waar je dan als ouder nog mag zitten. Want er gezellig bij zitten is natuurlijk geen optie. Dat probleem is nu opgelost. We hebben een grote lichte aanbouw laten ontwerpen door Richèl, die vervolgens door een aannemer is gebouwd. Klinkt simpel, maar het had nog wel wat voeten in aarde. Want we hadden wel een nieuw huis, maar ineens hadden we ook op korte termijn een architect en aannemer nodig.

Hoe vind je de architect die bij je past?

De eerste architect werd ons door anderen aangeraden, maar zij had op korte termijn geen tijd. Met de tweede hadden we geen klik. Toen zijn we gaan googelen naar een klein architectenbureau in de buurt, waar je geen ‘nummer’ bent. En de foto’s van eerder werk moesten ons ook aanspreken. Zo kwamen we bij Richèl. En tijdens het gesprek met hem was die klik er wél. Hij luisterde naar wat we wilden en zijn voorstellen sloten daarbij aan. Hij is niet iemand die zijn architectenvisie aan je opdringt en bij wie het ego belangrijker is dan de wens van de klant. En dat voelt gewoon goed.

Niet alleen wij waren heel tevreden met het ontwerp, de buren waren dat ook. Na het zien van onze aanbouw besloten zij om Richèl hun tuinhuis te laten ontwerpen. En de andere buren lieten zich door het ontwerp inspireren bij hún aanbouw. Nu staan er dus drie oude huizen bij elkaar, die allemaal een moderne aanbouw in dezelfde stijl hebben. Alsof het vooraf zo bedacht is. En dat het bij anderen ook zo in de smaakt valt, is een groot compliment voor Richèl en zijn team.

Subtiele knipoog naar het verleden

Als je aan een grote verbouwing begint, dan wil je het gelijk goed doen. Dus hebben we de muren en het dak laten isoleren, het leidingwerk vervangen en de elektra vernieuwd. Aan de buitenkant zie je daar niets van, maar je investeert wel in comfort en duurzaamheid. Verder hebben we voor Japans zwart gebrand hout gekozen. Dat is onderhoudsvrij: je hoeft nooit meer te schilderen. Het is milieuvriendelijk, maar vooral heel erg mooi. Bovendien is het een architectonische knipoog naar de zwarte houten plankjes die in de voorgevel zitten. Het zwarte hout verbindt oud en nieuw op een heel subtiele manier.

Na tien maanden verbouwen is het nu klaar. De oude aanbouw werd gesloopt. De ramen werden hergebruikt in de nieuwe aanbouw. Verder kwamen daar ook enorme raampartijen in, zodat het altijd licht in huis is en de verbinding met de tuin maximaal is.

De keuken als eyecatcher

Ook de indeling van het huis veranderde. Richèl stelde voor om de keuken midden in het huis te plaatsen, als eyecatcher tussen woon- en eetkamer. Daar moesten we een nachtje over slapen, maar het is heel goed uitgepakt. De voormalige keuken is nu kantoor en verder is er een verbinding gemaakt tussen het huis en de praktijk. Voorheen moesten we door de tuin lopen om daar te komen. De aanbouw is een lekker lichte ruimte geworden, waar we veel zitten. Mét de tieners inderdaad, want die vinden het ook wel een chille plek…’

Tips van Dana en Christiaan


1. Al ben je nóg zo onhandig, je kunt heel veel zelf doen. Denk aan sloopwerk, opruimen, graafwerk etc. Wat je zelf doet, hoeft de aannemer niet te doen. En dat bespaart tijd en geld (dat je voor andere dingen kunt inzetten). Het is dus efficiënt, maar vooral ook heel leuk om aan je eigen huis mee te bouwen.

2. Huur een onafhankelijke bouwbegeleider in bij grote verbouwingen, die de brug tussen jou en de aannemer vormt. Hij of zij heeft ervaring, kennis en is kritisch en dat kan je een hoop geld en ellende besparen. Het kost wel wat, maar een bouwbegeleider verdient zichzelf terug.

Details van dit project

Titel: Waterige weg
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Opdrachtgever: Particulier

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.