Paviljoen – ’t Gooi

Een mix van oud en nieuw, met een vleugje flair…
Het is dé woondroom van iedereen: een jarendertigwoning met authentieke details. Christiaan en Ingeborg hadden er maar liefst twee. In Zeist, naast elkaar, gescheiden door een dikke muur.

Hartstikke mooi, maar ook een beetje hokkerig. En de buitenruimte kon ook beter. Toen kwam Richèl in beeld: Hij snapte precies wat we wilden: moderne bouw, met respect voor wat er al is.
Projectarchitect: Richèl Lubbers, Floriaan Willemse

Een mix van oud en nieuw, met een vleugje flair..

Het is dé woondroom van iedereen: een jarendertigwoning met authentieke details. Christiaan en Ingeborg hadden er maar liefst twee. In Zeist, naast elkaar, gescheiden door een dikke muur.

Hartstikke mooi, maar ook een beetje hokkerig. En de buitenruimte kon ook beter. Toen kwam Richèl in beeld: Hij snapte precies wat we wilden: moderne bouw, met respect voor wat er al is. Dus niet rigoureus slopen, maar zoveel mogelijk van het goede behouden. Qua plan waren we er dus snel uit. Nu de gemeente en de commissie nog. En dáár bleek Richèls grote kracht te zitten. Mét flair en zonder poeha wist hij de commissieleden mee te nemen in onze plannen en hij maakte iedereen op een aanstekelijke manier enthousiast! Maar we kregen al snel groen licht om het plan zonder aanpassingen uit te voeren. Het is de vraag of dat een andere architect ook gelukt was….

De keuken werd het verbindende element tussen oud en nieuw. Ruim en licht, maar toch huiselijk en gezellig. Verder vinden wij de verbinding tussen binnen en buiten belangrijk. Vandaar het grote raam en de royale buitenruimte, waar we lekker kunnen loungen en genieten van de tuin. In ons geval was er dus al een plan in grove lijnen, maar Richèl voegde er een aantal details aan toe die het nét wat spannender maakten

Het is dé woondroom van iedereen: een jarendertigwoning met authentieke details. Christiaan en Ingeborg hadden er maar liefst twee. In Zeist, naast elkaar, gescheiden door een dikke muur. Hartstikke mooi, maar ook een beetje hokkerig. En de buitenruimte kon ook beter. Ze vertellen er zelf over.

‘Ooit was dit een twee-onder-een-kap. Vijftien jaar geleden kochten we de grootste helft. Acht jaar later kwam de andere helft te koop. We hadden de extra ruimte niet direct nodig, maar zo’n kans komt maar één keer voorbij. En toen hadden we dus ineens twee huizen, met een muur ertussen. In eerste instantie hadden we alleen boven een verbindingsdeur, maar zo benut je natuurlijk niet het hele huis. Daarvoor was een aanpassing nodig en we realiseerden ons dat dat een flinke ingreep zou worden.

Omdat het een gemeentelijk monument was, gingen we in eerste instantie naar de architect in het dorp. Dat leek ons het beste. We wisten inmiddels wel wat we met het huis wilden en het was best spannend of we daar toestemming voor zouden krijgen. Deze architect had een goed plan, maar het schoot niet zo op met alles wat er met de gemeente en de Monumentencommissie geregeld moest worden.

En toen kwam Richèl in beeld

Hij snapte precies wat we wilden: moderne bouw, met respect voor wat er al is. Dus niet rigoureus slopen, maar zoveel mogelijk van het goede behouden. Qua plan waren we er dus snel uit. Nu de gemeente en de commissie nog. En dáár bleek Richèls grote kracht te zitten. Mét flair en zonder poeha wist hij de commissieleden mee te nemen in onze plannen en hij maakte iedereen op een aanstekelijke manier enthousiast. Eerlijk gezegd ook wel een beetje tot onze verbazing, want we verwachtten toch wel wat weerstand. Maar we kregen al snel groen licht om het plan zonder aanpassingen uit te voeren. Het is de vraag of dat een andere architect ook gelukt was.

Hoe dat plan eruitzag?

De keuken werd het verbindende element tussen oud en nieuw. Ruim en licht, maar toch huiselijk en gezellig. Ondanks de flinke uitbreiding moest het toch dat knusse huis blijven dat het al was.

Verder vinden wij de verbinding tussen binnen en buiten belangrijk. Vandaar het grote raam en de royale buitenruimte, waar we lekker kunnen loungen en genieten van de tuin.

In ons geval was er dus al een plan in grove lijnen, maar Richèl voegde er een aantal details aan toe die het nét wat spannender maakten. Een dak dat lijkt te zweven bijvoorbeeld. Maar hij gaf ook tips over dingen waar wij zelf mee bezig waren, zoals de keuken. De keukenspecialist had een mooi voorstel gedaan, maar uiteindelijk werd het zoals Richèl het in de plannen getekend had.

Flexibele bouw

Eén van de uitgangspunten was dat het huis makkelijk op te splitsen moest zijn in twee woningen, bijvoorbeeld bij toekomstige verkoop. Niet iedereen wil immers zo’n groot huis en de optie om weer te splitsen maakt de woning beter verkoopbaar. Ook is het huis voorbereid op de toekomst van onze dochter, die een beperking heeft. Met een relatief kleine aanpassing kunnen we voor haar een eigen appartementje in onze woning maken, waarbij ze dichtbij is en toch zelfstandig woont.

Aan de slag

In februari ging de aannemer van start. Tijdens de werkzaamheden konden we in het deel blijven wonen dat we niet verbouwden. De keuken ging wel op de schop, dus die verplaatsen we tijdelijk naar de hal. Koken deden we op een elektrisch kooktoestelletje en dat ging prima. Het leven in een verbouwing was dus goed te doen. Mede dankzij de vaatwasser, die ook tijdelijk in de hal stond.

Doe maar groen
Het buitenverblijf kreeg een sedumdak. Dat absorbeert regenwater, zorgt voor een schonere lucht en het verhoogt de biodiversiteit. Inmiddels hebben we er ook zonnepanelen op geplaatst. Sedum werkt verkoelend en dat verhoogt het rendement van de zonnepalen. Een goeie combinatie dus. En het staat ook erg mooi, want de panelen zijn zó geplaatst dat je alleen de sedum ziet.

Verder is de nieuwbouw goed geïsoleerd volgens de huidige normen en de materialen die nog goed waren zijn hergebruikt. In deze tijd een logische keuze.

Tadaa!

Na zeven maanden was de verbouwing klaar. En het is helemaal naar ons zin. Oud en nieuw zijn mooi met elkaar verweven. Zo ligt er een nieuwe strakke gietvloer naast een oude tegelvloer. Dát geeft een huis juist zijn charme. Je mag de historie van het huis best blijven zien. Het is echt dat knusse gezinshuis geworden dat wij voor ogen hadden.

Onze tip voor wie ook wil verbouwen

Bedenk heel goed wat je wilt en hoe je wilt leven. Waar zit je vaak? Zit het hele gezin in de keuken of voor de tv? Kruipen alle gezinsleden gezellig elkaar of is het ook belangrijk dat ieder zijn eigen hoekje heeft? En hoe zit het met de lichtinval?
Leer je huis dus goed kennen en bedenk wat voor jou belangrijk is. Tenslotte moet jij erin wonen. Een lekker leefbaar huis is belangrijker dan een mooi plaatje in het portfolio van een architect.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Paviljoen – ’t Gooi
Projectarchitect: Richèl Lubbers, Floriaan Willemse
Opdrachtgever: Particulier

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.