“We vallen allebei als een blok voor de charme van een monument. We zijn eerst bij een huis in Utrecht wezen kijken, maar daar zagen we door de bomen het bos niet meer, zóveel moest eraan gebeuren. Daarna bezichtigden we een monument in Den Bosch. Richèl ging gelijk mee, zodat hij vanaf het begin mee kon denken over de mogelijkheden. Het helpt echt als je iemand mee hebt die creatief outside the box kan denken. We waren alle drie enthousiast. Dus Richèl ging verder denken en wij gingen naar de notaris voor de overdracht.
De uitwerking van het plan
Richèls team ging aan de slag. Ze bedachten de vormgeving van ons trappenhuis, zodat de verschillende vertrekken meer en beter verbonden werden en de looproute veel logischer werd. Ze maakten een verlichtingsplan, ontwierpen de keuken en werkten onze ideeën verder uit.
En daarna gingen we in overleg met de gemeente. Richél deed dat niet voor ons, maar met ons. Heel prettig, want we wilden zelf ook betrokken blijven. Het overleg met de gemeente verliep soepel, omdat we allemaal goed voorbereid waren. We pasten op verzoek van de gemeente een paar kleine dingen aan en daarna kregen we groen licht voor de verbouwing.
De verbouwing deden we zoveel mogelijk zelf
Ten eerste omdat we het leuk vinden om te klussen. En ten tweede omdat je je budget maar één keer uit kunt geven. Door zelf klussen aan te pakken bespaarden we geld, dat we vervolgens besteedden aan een hoog afwerkingsniveau en duurzame keuzes. Want duurzaam is (bij de aanschaf) niet altijd de voordeligste keuze.
Neem bijvoorbeeld de isolatie
Natuurlijk konden we voor glaswol kiezen. Budgetvriendelijk, maar niet de groenste keuze. Richèl gooide een balletje op om ook eens na te denken over mileuvriendelijkere opties, zoals hennepvezel of schapenwol. Uiteindelijk kozen we voor schapenwol. Wel wat duurder, maar ideaal voor onze woning, omdat het vochtregulerend én brandwerend is. Bij het maken van duurzame keuzes laten we ons trouwens niet zo leiden door de kosten of de terugverdientijd.
We maken duurzame keuzes vanuit overtuiging
Zo hebben we de centrale verwarming vervangen door een grondwarmtepomp. Een flinke investering en een grote klus, maar we zijn er nu (in de zomer) al hartstikke blij mee, omdat de pomp voor verkoeling zorgt. En dat zonder de nadelen van een airco.
Bij het maken die keuzes hebben we ons grotendeels gebaseerd op de adviezen van Groene Grachten. Dat adviesbureau werd in 2012 opgericht door Wubbo Ockels. Zijn motto was: ‘Als zelfs een eeuwenoud grachtpand duurzaam kan, dan kan het overal.’ Een duurzame toekomst met energieneutrale panden, dát was zijn missie. Mooi dat Groene Grachten die missie voortzet en dat we daar ook een steentje aan bijdragen.
Duurzaamheid is mooi, maar het oog wil ook wat
Wij hebben een moderne woonsmaak, maar we wilden de monumentale sfeer wel behouden. Dan kun je kiezen om al het oude zoveel mogelijk intact te laten, maar wij kozen bewust voor een combinatie van oud en hedendaags. De bouwhistorica die af en toe kwam kijken was het met ons eens, omdat goedbedoelde restauraties historisch gezien vaak niet kloppen. Eigenlijk sla je dan de plank een beetje mis. Daarom kozen wij voor het toevoegen van eigentijdse elementen, zoals de ultramoderne trap. Een duidelijk contrast, zonder het gevoel van ‘net niet’.
Een jaar leven op 18 m2 – en dat in coronatijd
De totale verbouwing duurde ongeveer een jaar. In die periode woonden wij in de tuinkamer op de begane grond. We maakten er een badkamertje in en hadden dus een soort inpandige tiny house van 18 vierkante meter. Dat ging prima, want we werken allebei buitenshuis en waren alleen ’s avonds thuis. Tot corona roet in het eten gooide en we allebei thuis gingen werken… Neem van ons aan: dan leer je elkaar goed kennen!
Ondanks dat zouden wij iedereen aanraden om (als het kan) in het huis te blijven wonen dat je verbouwt. Je zit er dan letterlijk bovenop en houdt het overzicht. De overlast viel ook erg mee. De enige geluidsoverlast was die van de muziekkeuze van de werklui. Na een jaar konden we elke schlager en Hollandse hit meezingen.’
Onze top 3 verbouwingstips
1. Als je gaat verbouwen, doe het dan goed. Bekijk kritisch welke andere klussen je gelijk mee kunt nemen. Bij ons ging letterlijk het dak eraf en de ramen eruit. Als het dan toch allemaal openligt, dan ook gelijk maar verwarming en muurisolatie. Dan zit je maar één keer in het stof en het is wel zo efficiënt.
2. Laat (vooral bij een monument) de constructie checken door iemand die ook verstand heeft van houtrot, houtworm, boktorren etc. Dat voorkomt onprettige verrassingen (ja, die hadden wij ook).
3. Huur een specialist in die een kosteninschatting voor je maakt. Zelf heb je vaak geen idee. Zo had onze specialist een raming gemaakt voor de afvoer van sloopmaterialen. Ik vond zijn raming nogal hoog, maar hij had wél gelijk. Zijn gedetailleerde kostenraming was voor ons een prima leidraad om de uitgaven in de hand te houden. Dat voorkwam financiële tegenvallers.
Op zoek naar een architect?
Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.
Stap 1:
Bel ons op 030 207 3173
Stap 2:
We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.
Stap 3:
Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.