Marnix Academie

De traditionele bibliotheek van de Marnix Academie in Utrecht is getransformeerd tot een ‘bring your own device’ mediatheek. In die onderwijsfilosofie wordt in stappen de boekencollectie digitaal beschikbaar. De oude bibliotheek wordt mediatheek, en de helft van de boeken konden in de kliko. Wij wilden er graag een werktafel van maken.
Projectarchitect: Richèl Lubbers

In de oude bibliotheek vielen een aantal zaken op.  De geringe verdiepingshoogte, een grote hoeveelheid kolommen, en te veel tegenlicht. Al deze aspecten beperkten het ruimtelijke gevoel, we ontwierpen iets totaal anders. Een meanderende kastenwand heeft de grote ruimte opgedeeld waardoor de beleving van ruimtelijkheid wordt vergroot. Een groot aantal kolommen is onderdeel geworden van het nieuwe ontwerp.  De kastenwand heeft een open karakter waardoor de toetsruimte, de lounge en leestafel een sterke ruimtelijke verbinding hebben maar toch ieder hun eigen identiteit en sfeer behouden. In de kastenwand zijn zes werkcoupés opgenomen die een buffer vormen tussen het rumoer aan de leestafel en de stilte in de toetsruimte.

‘Hergebruik tenzij’, was het motto in dit ontwerp. De oranjerode vloer is niet verwijderd, maar de kleuren van het nieuwe interieur zijn hierop aangepast. De onderstellen van de oude tafels zijn voorzien van nieuwe werkbladen en kabelgoten. De leestafel is gemaakt van boeken en legplanken uit de oude bibliotheek (ontworpen en uitgevoerd door Rolf Bruggink). Dit hergebruik heeft een substantiële besparing opgeleverd die vervolgens kon worden ingezet om de kwaliteit van de verbouwing te vergroten. Het gehele proces van ontwerp, aannemersselectie en uitvoering is in drie maanden gerealiseerd.

jans-koene-150x150

Ik heb Richèl al bij twee anderen aanbevolen, twee keer met succes ook…

Op mijn werk bij de Marnix academie heb ik me echt heel erg sterk gemaakt om in ieder geval ook Richèl uit te nodigen, naast twee andere architectenbureaus. Doordat ik zelf in mijn eigen woonboot goede ervaring met Richèl had opgedaan wist ik gewoon wat dat extra oplevert aan kwaliteit. Erg leuk dat hij na zijn visiepresentatie de opdracht ook heeft gekregen.

Jans Koene

Opdrachtgever woonboot
Docent lerarenopleiding Marnix Academie

Op zoek naar een architect?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Marnix Academie
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Opdrachtgever: Marnix Academie

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.