Duinhuis – Ouddorp

Woning in de duinen
Ouddorp, een fantastisch dorp in Zuid Holland. Ingeklemd tussen duinen, strand, de Noordzee en het Grevelingenmeer. Een geniale plek om te wonen. Onze opdrachtgevers hadden hun vakantiehuis al hier, maar dan in het dorp. Ze zijn verhuisd naar het buitengebied, dat is het summum!

In dit buitengebied, net naast de vuurtoren, staat of stond, moet je nu zeggen, want hoewel het nog steeds klein is, lijkt het groots. Groot in uitstraling.
Projectarchitect: Richèl Lubbers

Ruim tachtig jaar geleden werd dit huis door de vader van de vorige bewoner eigenhandig gebouwd. Het huis werd later zodanig aangepast dat de ouders konden blijven wonen. Tegenwoordig heet dat heel modern: meergeneratiewoning.

De nieuwe eigenaren wilden er graag een passend ontwerp en een gezellig interieur. Met overnachtingsplek voor vrienden. Die na een strandwandeling lekker kunnen aanschuiven in de keuken met spectaculair uitzicht over de tuin en de enthousiast zwiepende lichtstrepen van de vuurtoren.

Hoe verbouw je zo’n petieterig huis als dit? Van huisje met kleine kamertjes en een kruiperig zoldertje naar een royaal ogende woning? Een huis dat na verbouwing nog steeds niet zo groot is. Een soort tiny house dus, maar dan zonder wielen. Het antwoord is: flink puzzelen tot de perfecte oplossing zich aandient. Aanvankelijk probeerden we om een nieuw gastenverblijf als aanbouw te ontwerpen. Dus vast aan de bestaande woning. Maar na een zoektocht met verschillende varianten haalde de opdrachtgever toch een streep door hun wens: Het logeerverblijf moest apart komen van het huis. Iets meer privacy kwam voorop te staan.

De woning moet uiteraard ook comfort bieden in de winter. Daarom wordt overtuigend geïnvesteerd in duurzame maatregelen. Naast de nieuwe hoogwaardige isolatie van vloer, wanden en dak worden alle kozijnen vervangen met geïsoleerd glas. We kozen zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Dus geen glaswol maar schapenwol als isolatie. Er komt vloerverwarming in waarbij een warmtepomp voor een prettige temperatuur zorgt. En 21 zonnepanelen liggen nu al op het schuurdak hun werk te doen: schone energie leveren die ingezet wordt voor de kookplaat, de verlichting en verwarming van het douchewater. De woonkeuken met de plofbank, het kookeiland en de eettafel. Ook de houtkachel gaat nog een plekje veroveren in het interieur. Zo eentje met een zwarte pijp die helemaal tot aan de nok loopt.

De glazen pui naar het vlonderterras is niet symmetrisch maar juist eigenwijs. Via een ‘oversized deur’ van 3 meter hoog en 1,3 meter breedte loop je zo het terras op. Deze zweeft als het ware een beetje boven de tuin. Lekker fikkie stoken in de tuin. Liever niet op het vlonder, want dat geeft van die schroeiplekken lijkt ons. De tuin is groot zat om overal de windluwte te zoeken. En dat is nodig, want het kan serieus waaien daar. Als architect zijn we uiteraard met alle plezier een paar keer wat langer blijven hangen. Zo leer je de plek een beetje kennen en krijg je goed mee hoe het huis gebruikt kan worden. Bovendien is de setting bijzonder, en dat is gaaf om te ervaren.

Wonen in het landschap. In een huis op een droomstek.

Ben je daar ook heimelijk naar op zoek? Pas maar op: want droomstekken loop je argeloos voorbij. Een droomstek onthult zich niet gelijk. Die moet je ontdekken. Ze staan op plekken waarvan je denk dat dat nooit een droomstek kan zijn. Je kent zo’n plek misschien al wel, maar ziet de potentie nog niet….Dit was zo’n verborgen parel. Deze woning heeft heel lang te koop gestaan. In deze tijd! Eigenlijk omdat de meeste mensen afhaakten op de staat van het huis. Maar wij hadden samen met de opdrachtgevers het bestemmingsplan goed onder de loep genomen.

coen-en-aukje-150x150

Echt prachtige toevoegingen

Mannen, we zijn zoooo blij hiermee! Echt prachtige toevoegingen. Helemaal fan van de asymmetrische variant – ook wij. Die houten zonwering werkt ook prachtig, dat het hout van het bijgebouw er in terugkomt. Nice! En dan die onderrand in hout horizontaal van het bijgebouw vinden we een briljant vondst.

Coen Bakker en Aukje van den Berg

Hoe de opdrachtgever bij ons kwam?
Nou gewoon: telefoon pakken en bellen!

We hebben een afspraak gemaakt op kantoor. Samen hebben we foto’s van het huis op Funda bekeken en artikelen in het bestemmingsplan gelezen. De rest van het uur hebben we zitten filosoferen en schetsen wat er allemaal mogelijk was. Je droomhuis staat gewoon om de hoek. Je moet wel wat huiswerk doen. Samen met ons, even concentreren en gaan!

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Duinhuis – Ouddorp
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Opdrachtgever: Particulier

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.