De vorige bewoners leefden vooral in de benedenruimtes en de bovenwoning werd verhuurd aan studenten. In deze studentenkamers miste je het gevoel van ruimte en sfeer. De benedenetages hebben nog de authentieke ornamentenplafonds met de bijpassende detaillering.
Het was duidelijk dat een omvangrijke renovatie nodig was om een goed geïsoleerd en fijn interieur te geven.
Richel Lubbers Architecten ontwierp een nieuwe indeling met flinke constructieve doorbraken waarbij behoud van de authentieke sfeer voorop stond.
Het souterrain was in de bestaande situatie gesloten door een portaal op de beletage, waardoor deze voelde als een aparte verdieping. Daarnaast waren de beletage met de 1e verdieping gescheiden door een grote tussenwand. Om de verdiepingen samen te laten smelten, kozen we ervoor om het geheel open te breken.
Het bestaande trappenhuis bleef in tact en werd gerenoveerd: De donkere hal maakte plaats voor een open en royaal geheel. Het trappenhuis werd als het ware een verbindende factor tussen alle verdiepingen, volledig voorzien van geschilderde lambrisering, trapbekleding en herstelde balustrades. Het soutterain doet nu dienst als tuinkamer, gastenverblijf en huisvest de technische ruimte van het huis.
Passende verduurzaming:
Op de 2 woonverdiepingen kozen we voor vloerverwarming. Voor de slaapverdiepingen is gekozen voor geïntegreerde aircos. Geluidswerende ondervloeren met een afwerking in lamelparket werd gelegd op vier verdiepingen. De warmtepomp kreeg zijn plek in de technische ruimte in het souterain. De elektrainstallatie werd compleet vernieuwd, de klassieke ornamentenplafonds hersteld. De nieuwe badkamers en toiletten kregen nieuwe locaties, met vloerverwarming en inbouwkranen.
Open geheel met zichtlijnen en verbinding:
Daarnaast was de wens van verbinding tussen het interieur op de verdieping, zoals: de visuele verbinding vanuit de hal naar de keuken en direct in contact met de tuin en de straat. Om de verdiepingen een open karakter te geven werd er gekozen voor een opener geheel. De deuren tussen de hal en de eetkamer, keuken en woonkamer werden verwijderd en voorzien van hoge gestucte doorgangen, net iets lager dan de grote ensuite, waardoor deze de hoofdrol blijft spelen. De zijkamers aan de tuinzijde werden op deze manier bij de ruimte betrokken, en zo ontstond vanuit de hal ruimte voor royale toiletten.
De woonkeuken met een groot kookeiland situeerden we aan de tuinzijde van de woning en de eetkamer aan de straatzijde. De woonkamer en studeerkamer bevind zich op de 2e verdieping. Met de grote ensuite kan je de ruimte goed opdelen.
Op 2e verdieping zijn de kinderkamers met badkamers te vinden, en op de bovenste verdieping de masterbedroom met badkamer ensuite. De constructie op de bovenste verdieping werd volledig vernieuwd vanuit staal. Het dak geïsoleerd en nieuwe dakramen voor extra zonlicht. Op het dak kwamen zonnepanelen te liggen.
Before
After
Proces
Judith en Johannes:
“Ruim een jaar kochten wij een mooi oud huis in Utrecht. We waren op zoek naar een fijne plek voor ons gezin met vier opgroeiende kinderen, een echt familiehuis.
We zagen de potentie, maar wisten niet precies hoe we het huis konden omtoveren tot een eenheid. We gingen samen met Caspar Zijlstra aan de slag. We bespraken eerst uitvoerig onze wensen, onze manier van leven en onze woonstijl. Caspar voelde goed aan waar we naar op zoek waren en kwam met mooie voorstellen.
Stap voor stap ontwierpen we samen een indeling die helemaal bij ons paste. Caspar nam alle tijd voor ons en dat werkte heel prettig. Uiteindelijk hebben we met een flinke verbouwing binnen een halfjaar ons droomhuis kunnen realiseren.
Een echt familiehuis waarin de ruimtes precies passen bij hoe wij graag willen leven. Zo hebben we gekozen voor een ruime leefkeuken waar we heel veel zijn en een ruime, lichte kamer waar we werken, studeren en muziek maken.
Verder zijn we superblij met de waskoker die door het hele huis loopt, waardoor we alle was vanaf de slaapverdiepingen naar beneden kunnen gooien, waar het precies terechtkomt naast de wasmachine. Hoewel het huis heel mooi is geworden, is het dus vooral ook heel praktisch.”
Hoe de opdrachtgever bij ons kwam?
Nou gewoon: telefoon pakken en bellen!
We hebben een afspraak gemaakt op kantoor. Samen hebben we foto’s van het huis op Funda bekeken en artikelen in het bestemmingsplan gelezen. De rest van het uur hebben we zitten filosoferen en schetsen wat er allemaal mogelijk was. Je droomhuis staat gewoon om de hoek. Je moet wel wat huiswerk doen. Samen met ons, even concentreren en gaan!
Stap 1:
Bel ons op 030 207 3173
Stap 2:
We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.
Stap 3:
Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.