Lighthouse, een hoekwoning aan de Utrechtse singel. De woning dateert oorspronkelijk uit 1830 en heeft halfsteens bouwmuren. De extra bouwlaag die hierop is geplaatst is zo licht mogelijk gemaakt. Hiervoor is een houtskeletbouw constructie bekleed met strek aluminium panelen.
De uitkragende dakopbouw is qua positie en materialiseren als een autonoom object op het bestaande huis geplaatst. Door het volume aan de achterzijde van de woning uit te laten kragen ontstaan er twee terrassen: Een overdekt terras georiënteerd op de avondzon en een dakterras met een fantastisch uitzicht over de Utrechtse binnenstad.
- Het strekmetaal, inwaterend gemonteerd, laat zonlicht op verrassende wijze binnenvallen en zorgt voor de gewenste privacy. De kozijnen die deels achter de metalen voile verdwijnen accentueren de gelaagdheid van de gevel. De naam Lighthouse komt van de lichtgewicht materialen van de nieuwe woonlaag en het binnenvallen van daglicht dwars door de gevelpanelen heen.
Type opdracht: Nieuwe verdieping, bestemmingsplanwijziging
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: 2009
Bouwjaar: Voorjaar 2010

Vanaf de singel valt de nieuwe opbouw eigenlijk nauwelijks op. Het staat iets teruggeplaatst op het dak.

De dakvloer ligt iets verlaagd, zodat het dakterras nog iets minder opvalt aan de voorzijde van de straat.

De bekleding van de verdieping is van licht doorlatend aluminium. Sommige delen van de gevelbekleding loopt voor ramen langs.

In de gang van de nieuw verdieping zit een klein trapje, want dit deel -boven de keuken- ligt 60 cm hoger. De trapkast is bekleed met bruin vilt, zo helpt het mee in de demping van geluid.

Via de trap valt het zonlicht vanaf de nieuwe verdieping tot in de woonkamer.

’s avonds kun je vanaf de straat op sommige plekken ramen ontdekken, die zitten ‘verstopt’ achter de gevel.

In de slaapkamer zijn eigenlijk geen gordijnen nodig, althans, niet tegen inkijk. De aluminium gevelpanelen zijn namelijk zo geplaatst dat wel zonlicht binnenvalt, maar er geen inkijk mogelijk is vanaf de straat.
Wil je ook een dakopbouw?
Een extra verdieping of dakopbouw is niet altijd mogelijk volgens het bestemmingsplan. Maar wist je dat je in sommige gevallen toch medewerking kunt krijgen van de gemeente? Als je twijfelt welke mogelijkheden er zijn dan kun je allereerst contact opnemen met je gemeente. Vind je dit lastig, of blijft het onduidelijk, dan kunnen wij ook eens meekijken naar de mogelijkheden in jouw situatie. Heel laagdrempelig: een keer een belafspraak inplannen voor een vrijblijvend gesprek – zo in te plannen.

Tekeningen


Concept schets


Maquette bestaande situatie met de nieuwe verdieping.
Projectarchitect
Richèl Lubbers
Team
Tjerk van de Wetering, Dominique Vermeulen
Opdrachtgever
Particulier
Fotografie
Ossip van Duivenbode
Constructeur
Wulfraat en Partners, Tjan Huang