Net buiten Ouddorp vlakbij de vuurtoren staat een klein huis. Of stond, moet je nu zeggen. Want hoewel het nog steeds klein is lijkt het ook groots. Groot in uitstraling.
Ruim tachtig jaar geleden werd dit huis door de vader van de vorige bewoner eigenhandig gebouwd. Het huis werd later zodanig aangepast dat de ouders konden blijven wonen. Tegenwoordig heet dat heel hip: meergeneratiewoning.
De nieuwe eigenaren wilden er graag een supertof en gezellig huis van maken. Met overnachtingsplek voor vrienden. Die na een strandwandeling lekker kunnen aanschuiven in de keuken met spectaculair uitzicht over de tuin en de enthousiast zwiepende lichtstrepen van de vuurtoren.
Hoe verbouw je zo'n petieterig huis als dit? Van huisje met kleine kamertjes en een kruiperig zoldertje naar een royaal ogende woning. Een huis dat na verbouwing nog steeds niet zo groot is. Een soort tiny house dus, maar dan zonder wielen.
Het antwoord is: flink puzzelen tot de perfecte oplossing zich aandient. Aanvankelijk probeerden we om een nieuw gastenverblijf als aanbouw te ontwerpen. Dus vastgebouwd aan de kleine woning. Maar na een zoektocht met verschillende varianten haalde de opdrachtgever toch een streep door hun wens: Het logeerverblijf moest apart komen van het huis. Iets meer privacy kwam voorop te staan.

Het lieflijke huisje voordat het helemaal werd gestript. Met een prachtige moestuin, inmiddels gave bloementuin.

Het interieur van de vorige eigenaren bracht ons terug naar vroegere tijden.

De woning moet uiteraard ook comfort bieden in de winter. Daarom wordt overtuigend geïnvesteerd in duurzame maatregelen. Naast de nieuwe hoogwaardige isolatie van vloer, wanden en dak worden alle kozijnen vervangen met geisoleerd glas. We kozen zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Dus geen glaswol maar schapenwol als isolatie.
Er komt vloerverwarming in waarbij een warmtepomp voor een prettige temperatuur zorgt. En 21 zonnepanelen liggen nu al op het schuurdak hun werk te doen: schone energie leveren die ingezet wordt voor de kookplaat, de verlichting en verwarming van het douchewater.

De woonkeuken met de plofbank, het kookeiland en de eettafel. Ook de houtkachel gaat nog een plekje veroveren in het interieur. Zo eentje met een zwarte pijp die helemaal tot aan de nok loopt.
De glazen pui naar het vlonderterras is niet symetrisch maar juist eigenwijs ' Mondriaanachtig ' vormgegeven. Via een 'oversized door' van 3 meter hoog en 1,3 meter breedte loop je zo het terras op. Deze zweeft als het ware een beetje boven de tuin.

De klant over de ontwerpschets van de achtergevel:
Echt prachtige toevoegingen

Mannen, we zijn zoooo blij hiermee! Echt prachtige toevoegingen. Helemaal fan van de asymmetrische variant – ook wij. Die houten zonwering werkt ook prachtig, dat het hout van het bijgebouw er in terugkomt. Nice! En dan die onderrand in hout horizontaal van het bijgebouw vinden we een briljant vondst.


Lekker fikkie stoken in de tuin. Liever niet op het vlonder, want dat geeft van die schroeiplekken lijkt ons. De tuin is groot zat om overal de windluwte te zoeken. En dat is nodig, want het kan serieus waaien daar.
Als architect zijn we uiteraard met alle plezier een paar keer wat langer blijven hangen. Zo leer je de plek een beetje kennen en krijg je goed mee hoe het huis gebruikt kan worden. Bovendien is de setting bijzonder, en dat is gaaf om te ervaren.

Ouddorp, een fantastisch dorp in Zuid Holland. Ingeklemd tussen duinen, strand, de Noordzee en het Grevelingenmeer. Een geniale plek om te wonen. Onze opdrachtgevers hadden hun vakantiehuis al hier, maar dan in het dorp. Dus nog niet in het buitengebied. En dat is wel het summum natuurlijk. Daarvoor hebben zij hun woning in Amsterdam verruild voor een kleine studio in de oude binnenstad van Utrecht. Om dichtbij hun werk te wonen en dit tegelijk te kunnen combineren met deze fantastische woonplek.
Wonen in het landschap. In een huis op een droomstek.
Ben je daar ook heimelijk naar op zoek? Pas maar op: want droomstekken loop je argeloos voorbij. Een droomstek onthult zich niet gelijk. Die moet je een beetje ontdekken. Ze staan op plekken waarvan je denk dat dat nooit een droomstek kan zijn. Je kent zo'n plek misschien al wel, maar ziet de potentie nog niet....
Dit was zo'n verborgen parel. Deze woning heeft heel lang te koop gestaan. In deze tijd! Eigenlijk omdat de meeste mensen afhaakten op de staat van het huis. Maar wij hadden samen met de opdrachtgevers het bestemmingsplan goed onder de loep genomen. Gewoon een uurtje samen aan tafel even zorgvuldig lezen. We ontdekten de verborgen kracht van dit huis op die plek.
Hoe de opdrachtgever bij ons kwam? Nou gewoon: telefoon pakken en bellen!
We hebben een afspraak gemaakt op kantoor. Samen hebben we foto's van het huis op Funda bekeken en artikelen in het bestemmingsplan gelezen. De rest van het uur hebben we zitten filosoferen en schetsen wat er allemaal mogelijk was. Diezelfde week werd een bod gedaan en een maand later werd de transactie rondgemaakt. Zo snel kan het gaan. Je droomhuis staat gewoon om de hoek. Je moet wel wat huiswerk doen. Samen met ons. Geen big deal. Even concentreren en gaan!

Een verhaal over de 'genius loci' van de plek. Vlakbij de kolkende zee werden de akkers van Ouddorp berschermd door dijkjes rondom het boerenland. Op die manier probeerden de boeren hun land te behoeden tegen zout water bij hoog tij. Zout water vernaggelt subbiet je zuurverdiende oogst. Het geeft nog jarenlang ellende, kommer en kwel. Want met zout in het zand groeit er geen drol meer in de jaren na de overstroming. Daarom werd met man en macht dit huzarenstuk aangelegd: een grid van dijkjes.
Ze liggen nog steeds naast de weilanden van Ouddorp en ze worden schurvelingen genoemd. Tegenwoordig hebben ze al lang geen functie meer. Ze zijn beschermd aangezicht. 'Schurveling', het klinkt als een groep struikrovers met een nare ziekte. Maar het blijkt een zeer bijzonder cultuurlandschap te zijn, beschermd met monumentale status. Dus laat de bats maar thuis, die mag je niet in de schurveling steken!
Ook op ons perceel ligt een schurveling. Vlak naast het huis. Hoe gaaf is het om op dit dijkje een vuurplek in te richten?
Een paar bouwfoto's voorjaar 2019:




achtergevel met zonweringskader
Het eerdere plan met het gastenverblijf nog vast aan het huis.

Vuurtje stoken in de tuin is hier top met een biertje er bij. Je kijkt vanaf de tuin tot aan de vuurtoren van Ouddorp

Het eerste ontwerpidee, waarbij een aanbouw voor de gasten als het ware het originele huisje doorboort.

Aan de andere zijde van het huisje zou in dat eerste plan een eigen woonvertrek met toegang naar de slaapkamer komen.
Tekeningen


Concept schets

Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Floriaan Willemse, Stoytcho Stoev, Noud van Wijk
Opdrachtgever: Particulier
Constructeur: Theo Meijer van Krepidoma uit Ouddorp
Bouwbedrijf: Aannemingsbedrijf van Koppen Ouddorp
step by step
Wil je meer weten over ons werk?
Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken.... Ook dat is prima, we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg. Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.
Contact opnemen