Damstraat – Utrecht

De gemeente Utrecht heeft ons benaderd voor buurtverbetering. In de Damstraat, het bruisend hart van Lombok, ontwierpen wij een dubbelpand van eenvoudige architectuur zonder poespas, maar wel met fraaie details: Een ingemetselde regenpijp. Een extra hoge winkel (3,5 meter). Een zinken dak met dakkapellen die eenvoudig aandoen, maar prima als kijkvenster richting het centrum dienst doen.
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Martijn Meenink

Deze nieuwbouw voegt zich in de bestaande straatwand, met de eisen van tegenwoordig: hogere verdiepingen, betere trappen en goede isolatie. Een bescheiden maar robuuste gevel die de winkelplint verstrekt. Het zijn slim ingedeelde appartementen die niet al te groot zijn, maar met een ruim balkon en een gezamenlijk dakterras.

Technisch werd dit mogelijk gemaakt door een 8 meter grote overspanningen in de verdiepingsvloeren toe te passen en daarnaast is de ontsluiting van de woningen in de open lucht op de eerste verdieping geplaatst. Zo kan in de toekomst eventueel naastgelegen woningen (boven winkels) ook aantakken op deze toegang.

In de gevel is gelet op symmetrie tussen de twee verdiepingen. Het metselwerk kreeg extra aandacht, we hebben gebruik gemaakt van een moderne steen in een traditioneel verband. De nieuwbouw appartementen passen goed in het bestaande straatbeeld en bevordert de modernisering van de naastgelegen panden. Het heeft een modern karakter gekregen die in verbinding staat met het tegenoverliggende appartementencomplex. Kortom: Opvallend onopvallend.

Op zoek naar een architect?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Damstraat – Utrecht
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Martijn Meenink
Opdrachtgever: WOM Lombok, Gemeente Utrecht
Omvang: 6 appartementen en 300m2 winkelruimte
Fotograaf: Richel lubbers Architecten / Floriaan Willemse

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.