Lodges – Twente

Recreatielodges bij de boer
De moderne boer verbreedt zijn horizon. Hij is zich bewust van de natuur en het milieu en hij ziet nieuwe zakelijke kansen en mogelijkheden.

We zochten samen met dit familiebedrijf naar een andere bedrijfsvoering in de nabije toekomst. Minder melkvee koeien en daardoor minder ‘supergras’. En als er minder raaigras nodig is voor veevoer, dan zijn er kansen voor natuurinclusieve akkerbouw voor mensen.

Het betekent echter wel een omschakeling naar een ander verdienmodel. Weg bij het subsidie-infuus van melk-de-witte-motor.
Projectarchitect: Richèl Lubbers, Floriaan Willemse
Teamleden: Hans van de Weerd, Mohamed Bayo (Green Cabinet), Stijn Vennemann, Suzanne Pack, Caspar Zijlstra

Het korte termijn nadeel is dat 1 hectare land minder euro’s op gaat leveren. Het lange termijn voordeel is groter: de omgeving gaat er op vooruit. Voor de achteruitgang in inkomsten zochten we een ander verdienmodel: Het werden 4 lodges, als kleinschalig onderdeel van een natuurinclusief boeren bedrijf. Vakantiegangers genieten in deze gastenverblijven van de rust en het landelijke leven. De boer heeft deels een andere inkomstenbron en de door het natuurinclusief boeren gaat omgeving er op vooruit, Dit omdat omdat een groot deel van de weilanden verandert in een natuurinclusieve akkerbouw. Tijd voor Slow Food.

Als architect van deze vakantiehuisjes helpen we boeren bij het nadenken over een andere functie van hun land. Landschapstransitie noemen we dat. Als de veestapel kleiner wordt of zelfs verdwijnt, dan kunnen de weilanden plaatsmaken voor een natuurinclusieve voedselteelt. Er komen bomen, bloemen en struiken. En dat trekt insecten, vlinders en vogels aan. Maar er moet ook geld verdiend worden. Dat kan door kleinschalige en duurzame recreatie op te zetten. Bijzondere recreatiewoningen voor rustzoekers, daar zijn wij goed in en die ontwerpen wij. En we hebben daarnaast superveel leerzame ervaring opgedaan in dit project. Ervaring die ook in andere projecten nuttig is gebleken. Want het realsieren van een gebouw betekent veel gesprekken met de overheden, proviciaal en gemeentelijk, maar ook met het waterschap, erfconsulenten en projectfinanciers.

Buizerd
Vossenhol
Wildzwijn
Aalscholver

Natuurinclusief ontwerpen en bouwen

De groene en natuurlijke uitstraling rondom de boerderij wil je natuurlijk behouden. Daarom ontwerpen we lodges, die verstopt tussen het loof van de bomen staan. Op poten, zodat het bodemleven eronder ongestoord blijft. En met nestkastjes in de gevel, waarin vogels op ooghoogte hun eieren uitbroeden. Of we plaatsen de lodges (gedeeltelijk) onder de grond, zodat we het landschap zo min mogelijk aantasten. Het boerenbedrijf kan in combinatie met de recreatiefunctie gewoon blijven bestaan, maar nu met meer mensen en minder koeien. Maar vooral: met meer natuur.

Op zoek naar een architect?

Wij werken aan duurzame oplossingen met milieuvriendelijke materialen. We houden de laatste ontwikkelingen actief bij, zodat we jou daar goed over kunnen adviseren. Denk eens door in hout: het fijnste bouwmateriaal komt uit een boom. Je voelt je beter met natuurlijke materialen om je heen.

Stap 1:

Bel ons op 030 207 3173

Stap 2:

We maken voor jou ‘het fijn wonen plan’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.

Stap 3:

Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.

Details van dit project

Titel: Lodges – Twente
Projectarchitect: Richèl Lubbers, Floriaan Willemse
Teamleden: Hans van de Weerd, Mohamed Bayo (Green Cabinet), Stijn Vennemann, Suzanne Pack, Caspar Zijlstra
Status: bestemmingsplanprocedure is lopend
Omvang: 4 lodges met 5 verblijfsruimtes

Projecten zoals deze

Wil je meer weten over ons werk?

Neem gerust contact op om te ervaren of we jou ergens mee kunnen helpen.
Misschien heb je slechts een korte vraag en hoef je niet zo nodig gelijk een afspraak te maken…. Ook dat is prima,
we staan je graag even te woord en helpen je graag een stapje verder op weg.
Omdat we weten: een project gaat stap voor stap.