Herinner je de dag nog dat je jouw zwemdiploma moest halen? Grote kans dat je je het zwembad nog wel kan herinneren. Zo is de jeugd van Apeldoorn afgezwommen in dit sportfondsenbad.
In samenwerking met een ontwikkelaar heeft Richèl Lubbers architecten een onderzoek gedaan naar de transformatie van nieuwe woningen en het bevorderen van de openbare ruimte.
Het plan omvat het sportfondsenbad en de naastgelegen monumentale Koningin Wilhelmina school. Beide zullen de bestemming wonen krijgen. De locatie ligt in een prachtige villa wijk, tussen het centrum en het Oranjepark.
Vanwege de monumentale waarde van de school is gekozen om de buitenkant in tact te laten. We plaatsen grondgebonden woningen in het volume en behouden het statige karakter van het pand.
Van het zwembad willen we de spanten behouden. Het volume van het oude zwembad blijft zo zichtbaar als leegte tussen de nieuwbouw en leeft voort als openbaar plein. Op de plek van het voormalig bad wordt de badrand teruggebracht en voorzien van treden/zitelementen. Zo kan het voormalige bad dienst doen als amfitheater, pierenbadje en waterbuffer bij zware regenval. In dit deel van het plan worden grondgebonden woningen gerealiseerd.
Type opdracht: Herbestemming monumentale school en nieuwbouw woningen
Opdrachtgever: ontwikkelaar
Ontwerp: 2017
Concept

Concept

Bestaande situatie
Onder de nieuwe situatie is de bestaande situatie te zien in de bruine vlakken.

Nieuwe situatie.
Het schoolgebouw is een intere verbouwing, het monument blijft on aangetast.
Het zwembad daarin tegen wordt afgebroken, deze is niet meer in een bruikbare staat. Het volume van het zwembad blijft in de nieuwbouw zichtbaar.
Straatbeeld

De constructie van het zwembad wordt behouden. In de contouren van het bestaande zwembad plaatsen we voor en achter de 18 'bad' huizen. De plek waar het voormalige zwembad is gelegen gaat als openbare binnentuin dienen. De bestaande spanten worden de nieuwe 'open' overkapping waar de straatverlichting in wordt verwerkt en wat tijdens buurtevenementen kan worden afgesloten als waterdicht luifel. De contouren van de badrand van het bestaande zwembad wordt teruggebracht als rand in de bestrating. Zo ontstaat er een nieuwe plek voor ontmoeting en in de zomer een plek waar de kinderen in het pierenbadje het zwembad kunnen herbeleven.
Referentiebeelden: wonen in een monument

In de bestaande school creëren we 11 parklofts waar we de schil van de voormalige school behouden in het straatbeeld. De hoogte van de lokalen benutten we door het gebruik van vides. Door veel lucht en licht wordt er op deze manier een ruimtelijk gevoel geschept zonder afbreuk van de toenmalige charme van het schoolgebouw.
Doorsneden


Analyse tekeningen

Bereikbaarheid van de nieuwe openbare plek als ‘stepping stone’ tussen Oranjepark en Kernwinkelgebied

Schakeling van vier karaktervolle openbare ruimtes
- smal steegje
- voormalig badhuis
- tuinen naast de historische school
- Oranjepark

Toekomstige mogelijkheid voor aansluiting van bestaande steegjes (lange termijn)

Parkeeroplossing haakt aan op bestaande weg structuur.
Parkeerplaatsen zijn grotendeels opgelost achter op het terrein en een klein deel direct naast de woningen.
Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Floriaan Willemse
Opdrachtgever: ontwikkelaar
Visuals: Richél Lubbers Architecten
Ontwerp: 2017
Gemeente heeft onder voorbehoud verkocht