Greenspotlight

Type opdracht: Straatverlichting met levend groen
Ontwerp: 2011, prijsvraag
Bouwjaar: 2012
Status: Opgeleverd

Programma

Natuur en straatverlichting op hoog niveau: Een dansend bladerdek zorgt voor een sfeervol straatbeeld, zonder een obstakel te zijn in de openbare ruimte.
Eindhoven is één van de groenste steden van Nederland, terwijl maar weinig mensen dat ook zo ervaren. Om de groenbeleving in de binnenstad te vergroten, heeft Richèl Lubbers Architecten onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om verrassende groene plekken in de stad onder de aandacht te brengen. GREENSPOTLIGHT is het eerste ontwerp dat in het kader van dit onderzoek is gerealiseerd.

Het stenige, onpersoonlijke karakter van de Jan van Lieshoutstraat werd gecompenseerd met een breed scala aan openbaar meubilair. Mobiele plantenbakken, hanggeraniums en een diversiteit aan verlichting zorgden voor een rommelig straatbeeld. Om deze verrommeling tegen te gaan, heeft Richèl Lubbers Architecten levende groene straatverlichting ontwikkeld.
De levende groene lamp is een proeftuin in de meest letterlijke zin van het woord. De nu nog jonge aanplant zal zich de komende tijd ontwikkelen tot een prachtige groene lampenkap, waar heel Eindhoven van kan genieten.


De groene lampen zijn een duidelijk contrast met de rest van de straat die aan alle zijden bekleed is met stenen.

s’ Avonds geeft deze map een zacht gefilterd licht.


Tekeningen

Concept & Ideevorming
Richèl Lubbers / Tjerk van de Wetering

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven

Fotografie
Ernie Buts