Deze villa vlakbij Den Haag staat op loopafstand van het strand. Het huis ligt in een beschermd stadsgezicht en is een karaktervolle verschijning met 'de jaren dertig look'. Kozijnen van staal en vlakke dakpannen in Tudor stijl.
Vanwege de ligging en de stijl van het huis vonden we het belangrijk om bij de renovatie het karakter aan de buitenzijde te behouden en er tegelijkertijd een moderne en comfortabele woning van te maken.
Deze aanpak leidde tot een volledige 'make-over' met nieuwe kozijnen en nieuwe dakpannen. De uitvoering is in februari 2019 gestart en in oktober zullen we hiermee klaar zijn.
Bij de volledige make -over is uiteraard ook het energieverbruik een thema. De hele woning moet geïsoleerd worden.
De oude installatie was zo knetter groot dat er een heel weeshuis mee verwarmd kon worden. Maar zelfs op volle kracht werd niet elke ruimte goed warm.
Logisch ook, de oude bewoners hadden nooit geïnvesteerd in isolatie. Het was nog steeds de villa zoals die in de jaren dertig was neergezet.
In de nieuwe plannen hebben we dit uiteraard opgelost met de nieuwste verwarmingstechnieken en met lage-temperatuur verwarming, zodat overal een fijne basis temperatuur gaat heersen.
Type opdracht: Verbouwing villa
Status: In aanbouw
Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: 2018
Oplevering: najaar 2019

Het terras hebben we relatief klein gehouden, zodat er vooral een groene verbinding tussen de voortuin en de achtertuin ontstaat. Omdat de woning vooral aan de voorzijde een diepe tuin heeft is dat de beste plek voor de kinderen om een balletje te trappen.

Op de plek waar vroeger drie wanden stonden breken we muren door.
Daardoor komt de eetkamer mooi midden in de woonkamer uit.
Grote tuindeuren zorgen voor een goede verbinding tussen de tuin en het interieur.

De zithoek heeft in de nieuwe plannen een royale maat. Niet meer dat benauwde van vroeger. Ook het plafond loopt strak door met de rest van de plekken: eetkamer en keuken.
De keuken en woonkamer vormt nu één geheel. Dat was voorheen niet zo. Er was namelijk sprake van een hokkerige plattegrond. Door een grote muur te verplaatsen, drie joekels van stalen balken op te hangen en een aanpassing in de fundering hebben we een prachtige samenhangende woonruimte kunnen maken.
De eetkamer wordt daarbij het centrale punt op de begane grond.


De oude stalen kozijnen waren niet geïsoleerd. Daardoor is het onmogelijk om een comfortabel klimaat te krijgen zonder de kozijnen te vervangen. In onze zoektocht naar vervangende en geïsoleerde kozijnen hebben we het slanke en ranke uiterlijk van de oude kozijnen als uitgangspunt genomen.
Met de welstand en monumenten commissie is besproken dat we een rank aluminium profiel kunnen toepassen in dit beschermde stadsgezicht. Zo blijft de look- en feel nagenoeg gelijk en kunnen we toch een label A voor elkaar krijgen.
De hele woning wordt voorzien van isolatie in de wanden en vloerverwarming in alle woonvertrekken. Met een warmtepomp en boilervat wordt het geheel verwarmd.

De originele geveltekeningen uit het archief van de gemeente Wassenaar.

Originele plattegrond tekeningen.
Plattegrond tekeningen

Begane grond

1e verdieping

2e verdieping

3D Impressies
Om de opdrachtgever een goed beeld te kunnen geven van de nieuwe ideeën maken wij 3D impressies. Zo is in 1 keer de indeling te zien op een manier die vroeger onmogelijk was.





Projectarchitect: Richèl Lubbers
Teamleden: Floriaan Willemse, Jasmijn Rothuizen, Noud van Wijk
Opdrachtgever: Particulier